Szacuny
29542
Napisanych postów
62938
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
902569
witam.
pomozcie mi rozwiac bo mam po przejzeniu kilku stron(dane bardzo rozne lub brak) pewne watpiwosci co do wartosci ig niektorych produktow i ktore z tych produktow bardziej lub mniej nadaja sie na redukcje przy niskich weglach:
ryz paraboiled
ryz brazowy
makaron z przenicy durum
platki owsiane
banany
kasza gryczana
kasza jeczmienna
Szacuny
11148
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ryż czarny następnie brąz, paraboiled
makaron z przenicy durum. Makarony są lepsze niż ryż, zawierają więcej żelaza i jeszcze jednego składnika, niestety mi z głowy uciekł.
platki owsiane również są bardzo dobre.
banany jednego bym dodał sobie, dla urozmaicenia,smaku, apetytu ale ostrożnie.
kasza gryczana oraz jęczmienna są ok.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
0
kasze i ryż mają niską wartość Ig. Lepiej gdy nie są rozgotowane, im dłużej gotowane tym mają wyższy indeks(lepszy makaron al dente). Dla zachowania jak największej ilości składników odżywczych gotuj NIE W WORECZKU (takie gotowanie powoduje wypłyniecie witamin i składników mineralnych do wody..którą wylewasz). Lepiej wsypać kasze czy ryż do wody w odpowiedniej proporcji (tj: kasza gryczana w stosunku do wody 1:1,5. Jęczmienna i ryż 1:2) i pozwolić wyparować wodzie..wtedy korzystne substancje zostają:)..tylko troszkę więcej roboty.
Banany mają w porównaniu z innymi owocami wysoki indeks glikemiczny, ale jak nie możecie bez nich żyć to już lepsze są te mniej dojrzałe, wraz ze wzrostem czasu przechowywania bananów ich Ig wzrasta.