Szacuny
0
Napisanych postów
621
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8580
Odrazu mowie ze szukalem ale nic nie znalazlem
Ostatnio kupuje chleb na zakwasie, bardzo mi smakuje zdecydowanie lepiej niz razowy. Co mozecie o nim powiedziec ? Wartosci itp ? Lpeszy/gorszy od razowca?
Szacuny
33
Napisanych postów
1924
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
22174
No więc tak. Jakość chleba zależy nie od "zakwasu", lecz od rodzaju mąki z jakiej jest zrobiony. Jeżeli np. jesz chleb z mąki pszennej na zakwasie, to nie wróże Ci niczego dobrego. Natomiast jeżeli wcinasz chleb RAZOWY(z mąki żytniej razowej typ 2000) na zakwasie, to jest on naprawdę "zdrowy" i dużo lepszy od wyrobów pszennych. Problem w tym, że po pierwsze trudno jest w ogóle trafić na dobry chleb razowy, a nie mówie już o razowcu na zakwasie, po drugie większość chlebów razowych jest naszprycowana różnymi syfami(mąka pszenna,spulchniacze,barwniki) w celu zwiększenia wydajność produkcji i takie tam przemysłowe bzdury... Ja sam sobie pieke chleb RAZOWY NA ZAKWASIE. Jest o wiele lepszy, zdrowszy od kupowanego.Poza tym mam pewność co się w nim znajduje, bo robię go w 100% z mąki żytniej razowej. Jedyna wada to zakwas, który trzeba robić pare dni.
Pozdrawiam...
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-05-30 12:00:21