SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART]Jak zbilansowac dietę redukcyjną by delsterydo

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3153

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez PePoNeNt z działu Odżywki, Suplementy.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 18684 Wiek 38 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 117415
zwycięska(100zł) praca użytkownika delsterydo z majowego konkursu SFD.pl
--------------------------------------------------------------
Jak zbilansować dietę redukcyjną i jak ją stopniowo modyfikować. Skrupulatny opis - szczegóły i wskazówki

Powszechnie wiadomo, że aby schudnąć należy ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. I wydawałoby się to proste, przecież wystarczyłoby się nie opychać tłustymi hamburgerami, pizzą czy pyszną golonką, gdyby nie fakt, że jesteśmy zapalonymi kulturystami, którzy rzadko kiedy korzystają z tych "wspaniałych" dobrodziejstw i chcielibyśmy stracić kilka zbędnych kilogramów bez utraty tak ciężko zbudowanych mięśni. Warto zatem przyjrzeć się bliżej temu, jak powinna wyglądać dieta w okresie redukowania tkanki tłuszczowej.

KROK PIERWSZY:
ZAPOTRZEBOWANIE NA KALORIE:

Aby określić ile kalorii dziennie potrzebuje nasz organizm aby żyć należy skorzystać z prostego wzoru:

WAGA x 24 - jest to twoja podstawowa przemiana materii(PPM)

Do otrzymanego wyniku należy jeszcze dodać współczynnik aktywności, czyli:

PPM * 1,4 - 1,5 - osoba bardzo aktywna (codziennie ćwiczy, ciężko pracuje fizycznie),
PPM * 1,3 - 1,4 - osoba aktywna (codziennie ćwiczy, pracuje fizycznie, ale praca lekka),
PPM * 1,1 - 1,2 - osoba średnio aktywna (ćwiczy 3 x w tygodniu, pracuje umysłowo), PPM * 1 - osoba mało aktywna (nie ćwiczy, pracuje umysłowo).

Następnie mnożymy powyższy wynik przez 0,2, ponieważ nasz organizm potrzebuje trochę energii, aby mógł zaspokoić nasze procesy życiowe tzn. trawić, oddychać itp.

Ale to jeszcze nie koniec. Należy także zwrócić uwagę na szybkość swojej przemiany materii i odpowiednio dodać a czasami zabrać trochę kalorii! Ważny jest także twój wiek oraz płeć, gdyż młody 16-letni chłopak ma z pewnością większe zapotrzebowanie na składniki, niż 40- letnia kobieta. Jest to jednak sprawa indywidualna dla każdego i nie ma tu uniwersalnego wzoru. Dlatego tak ważne jest aby dobrze poznać własny organizm.

KROK DRUGI:
SKUTECZNA DIETA:

Gdy już wiemy ile energii potrzebuje nasz organizm, postarajmy się ułożyć skuteczną dla nas dietę. Średnia utrata wagi podczas redukcji tkanki tłuszczowej powinna wynosić 0,5-1 kg tygodniowo. Szacuje się, że przy większym spadku wagi tracą na tym także nasze mięśnie. Należy więc zapewnić ujemny bilans kaloryczny(ok. 500 Kcal mniej, niż PPM), przy jednoczesnym dostarczaniu dość dużej ilości białka(nawet 50% ilości naszych kalorii), natomiast 20 % spożywanych kalorii powinno pochodzić z tłuszczu a reszta to węglowodany.

Zaczynamy od niskiego pułapu kalorii i w miarę upływu czasu możemy ten pułap zwiększać, gdyż długotrwały ujemny bilans kaloryczny doprowadzi do spowolnienia naszej przemiany materii, dlatego warto ustalić sobie jeden dzień w tygodniu(np. niedziela), w którym będziemy zwiększać ilość kalorii poprzez zwiększanie ilości węglowodanów.
Kolejnym krokiem będzie zwiększenie liczby posiłków. Udowodniono, że częste spożywanie mniejszych porcji jedzenia, skutecznie przyśpiesza naszą przemianę materii, niż rzadsze ale większe porcje. Dlatego w naszej diecie powinniśmy ująć 5-6 posiłków w odstępach 2,5-3 godzin. Spożywanie 5-6 posiłków dziennie, przyśpieszy twoją przemianę materii oraz zwiększy przyswajanie przez organizm substancji odżywczych. Pamiętaj jednak, aby nie wprowadzać zmian od razu, lecz stopniowo, gdyż zaburza to twój metabolizm.

Jeżeli chodzi o węglowodany to wybierajmy te, które trawią się najwolniej, czyli warzywa, fasola oraz zboża(pieczywo, płatki, kasze, makarony).Wyjątkiem będzie tu tylko okres zaraz po treningu, w którym musimy dostarczyć węglowodanów szybkowchłaniających się, najlepiej w postaci odżywki. Resztę należy odpowiednio rozplanować w ciągu dnia, pomijając ostatni posiłek, w którym nie powinny znaleźć się węglowodany.

Tłuszcz w diecie jest również potrzebny, gdyż wpływa on na gospodarkę hormonalną. Źródła tłuszczu, które najlepiej wybrać to: orzechy, oliwa z oliwek, tłuste ryby, awokado.

Najlepszymi źródłami białek będą natomiast: białka jaj, pierś z kurczaka, tuńczyk. Można także korzystać z odżywek proteinowych. Optymalna dzienna dawka białka to 2,5-3 gramy na kilogram masy ciała.

Kolejną ważną rzeczą jest przyjmowanie odpowiednich suplementów, podczas diety redukcyjnej. Na pewno najważniejszym z nich będzie kofeina. Działa pobudzająco oraz termogenicznie. Nie dość, że jest ona niedroga to, także znajduje się w wielu preparatach dostępnych na rynku, choć najlepiej wydaje się pić samą kawę. Kofeinę należy stosować w dawkach ok. 200 mg/ porcję. Najlepiej ją przyjmować na ok. 30 min przed treningiem aerobowym oraz rano.

Następną wskazówką, będzie zwiększone spożycie płynów( najlepiej wody mineralnej). Ilość wody należy zwiększyć do ok. 4 litrów dziennie.

KROK 3 :
WPROWADZANIE ZMIAN:

Po kilku tygodniach stosowania diety powinne być widoczne rezultaty. Jeżeli jesteśmy z nich zadowoleni i wszystko idzie po naszej myśli, nie zmieniajmy naszej diety ani treningów. Jeżeli zaś coś idzie nie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli, należy zastanowić się jakie błędy popełniamy.

Jeżeli nasze mięśnie stały się zbyt płaskie to możemy dorzucić do diety trochę kalorii. Należy robić to powoli, zwiększając dzienne zapotrzebowanie o np. 100 Kcal. Jeżeli zaczną się wypełniać, lecz znów zacznie powracać tłuszcz, należy zwiększyć ilość aerobów, natomiast liczbę kalorii zostawić dalej taką samą.

Jeżeli, natomiast efekt jest odwrotny, tzn. nie tracimy na wadze, lub tracimy, ale nieznacznie, należy jeszcze zmniejszyć liczbę kalorii, ale starać się utrzymać wysokie tempo przemiany materii, poprzez zwiększenie ćwiczeń siłowych(wprowadzanie różnych zasad treningowych) i aerobowych.

Podsumowując, nie należy stosować drastycznych metod w sposobie odżywiania. Nie należy popadać w skrajności związane ze zmniejszaniem liczby kalorii czy też spędzaniu 5 godzin na siłowni. Należy wsłuchiwać się w potrzeby własnego organizmu i ciężko nad nim pracować a zostaniemy za to sowicie wynagrodzeni.

delsterydo
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 24 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 896
mam tylko pewne zastrzeżenia co do kontrolowania utraty tkanki tłuszczowej ... waga niestety wcale nie jest najlepszym sposobem na weryfikowanie tego ... trening siłowy tak zwany "na rzeźbę" ce****e się większą ilością powtórzeń w serii (przynajmniej w teorii) co może pozytywnie wpłynąć na gęstość mięśni więc nawet tracąc tkankę tłuszczową waga może przez jakiś czas zostawać bez zmian lub zmieniać się bardzo powoli więc wtedy utratę tkanki tłuszczowej powinniśmy raczej kontrolować poprzez obwód pasa

a co do suplementacji to zbyt szeroki dział żeby zmieścić go w tak krótkim artykule bo jeden składnik może być zależny od drugiego ... stosując kofeinę w postaci kawy musimy liczyć się z wypłukiwaniem magnezu magnez też jest nam potrzebny chociażby działając pozytywnie na gospodarkę niektórych hormonów również pomocnych w treningu :)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[ART]Jak zbilansowac dietę redukcyjną by Skalar.

Następny temat

[ART] Jak zbilansować dietę redukcyjną by sc00byd00

WHEY premium