Jedzenie, które przyśpiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej. Jak myślicie? Czy istnieje coś takiego? Pewnie, że tak. W tym artykule dowiesz się więcej.
Termogeniki to substancje, które powodują zwiększone uwalnianie ciepła z organizmu. Substancje te prowadzą do powstania zjawiska o nazwie termogeneza. Otóż jest to proces, podczas którego z tkanki tłuszczowej zostanie pobrana energia w celu produkcji energii termicznej.
Stosowanie termogeników jako suplementów diety lub spożywanie ich w codziennych posiłkach powoduje podwyższenie metabolizmu, zwiększenie wydatków energetycznych i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Termogeniki występują w naturalnej postaci w niektórych środkach spożywczych (o tym dalej). Jednak w praktyce stosuje się suplementy, czyli tzw. Fat-Burnery. Są to preparaty, których skład jest tak skomponowany, aby zarówno zwiększał metabolizm i termogenezę w stanie odpoczynku, jak i potęgował ją podczas treningu. Najlepszymi naturalnymi termogenikami są kofeina/guarana, zielona herbata i inne środki wspomagające. Występują też one w naturalnym pożywieniu, tylko gdzie?…
… otóż nie musimy poszukiwać wyszukanej żywności, by podwyższyć swój metabolizm. Produkty, które na co dzień są stosowane do przyrządzania posiłków w tym głównie przyprawy o ostrym piekącym smaku, są naturalnym źródłem termogeników. Do tych najbardziej sprawdzonych można zaliczyć ostrą paprykę, pieprz i imbir. W wielu badaniach potwierdzono że papryka i pieprz, zwiększają wydatki energetyczne, głównie poprzez wzmożone utlenianie tłuszczów. Przyprawy te ponadto zmniejszają uczucie głodu i imitują uczucie sytości. A imbir od dawna był zalecany już przez hinduskich lekarzy osobą z nadwagą i otyłością.
Są też substancje które utrzymują przez większą ilość czasu stan termogenezy, wspomagają one ten proces. Zawierają one duże ilości polifenoli zwanych katechinami. Najwięcej jest ich w herbatach - czarna, czerwona, a przede wszystkim zielona.
Jak na razie nie wykazano, by stosowanie naturalnych termogeników, będących składnikami naturalnej diety, mogło powodować jakiekolwiek niepożądane skutki uboczne.
Termogeniki:
Papryka- ostra czerwona Chili
Imbir
Pieprz- głównie Ceyenne, Turecki
Gorzkie pomarańcze
Substancje wspomaganie działanie termogeników:
Herbata- zielona, czerwona, czarna
Kawa
Czekolada
Kakao
Podsumowanie:
Jedzmy paprykę, stosujmy w kuchni przyprawy, pijmy herbatę , bo dobrze wpływają na metabolizm. Pamiętajmy, że należy przy tym zdrowo się odżywiać a wszystko będzie dobrze
Płeć: Mężczyzna
Wiek: 25
Waga: 73
Wzrost: 172
Obwód klatki: 102
Obwód ramienia: 38
Obwód talii: 84
Obwód uda: 65
Obwód łydki: 35
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 15
Aktywność w ciągu dnia: Praca, uczelnia, klub sportowy
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: futbol flagowy, kulturystyka
Odżywianie: zdrowa i wesoło
Cel: szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe: słodkie
Stan zdrowia: b.dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej: 4 treningi, 2 godz na trening
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: nie
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: tak
Stosowane wcześniej diety: nie