Szacuny
9
Napisanych postów
68
Wiek
4 lata
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
790
Z obserwacji przygotowywania przetworów przez moją mamę (np. dżem, marmolada) mogę stwierdzić tylko jedno.
Żelifixy i te inne dodatki są chyba tylko po to by nadać konfiturze jakąś tam konsystencję.
Przygotuj wcześniej słoiki i nakrętki. Mają być czyste i suche (bardzo ważne). Wrzuć wypestkowane czereśnie do gara, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając (bo się na bank przypalą jak nie będziesz mieszał). Jak dojdziesz do wniosku, że to co jest w garze jest już wystarczająco gęste to wypełniaj jeden słoik po drugim w ten sposób:
Zapełniasz słoik zostawiając niewielką ilość wolnej przestrzeni. Zakręcasz mocno (nie przesadź bo przekręcisz nakrętki). Stawiasz nakrętką do dołu. Przykrywasz wszystko jakimś kocem, albo czymś co będzie trzymało ciepło.
Resztę słoików wrzucaj oczywiście pod tą samą przykrywę, tak żeby jeden stał obok drugiego.
W ten sposób słoiki zostaną zassane i mogą sobie stać do następnego lata. Oczywiście gdy już słoiki same wystygną można je będzie gdzieś normalnie postawić. Jeżeli usłyszysz taki charakterystyczny dźwięk jak "syczenie" czy cuś to oznacza, że połączenie nakrętki ze słoikiem jest marne i dżem może zarosnąć pleśnią, więc go do lodówy i na bieżąco wcinać :).
Smacznego :)
Zmieniony przez - derby7 w dniu 2008-06-29 11:37:12
Zmieniony przez - derby7 w dniu 2008-06-29 11:39:34
Szacuny
95
Napisanych postów
16770
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68752
ja robiłem tak
z truskawek
truskawki do gara,rozgniotłem jak sie zaczeły gotowac dodałem pektynę łyzeczke kwasku cytrynowego i troche słodzika i gotowałem 5min potem do słoików i pasteryzacja