Substancje odżywcze
Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości i proporcji składników odżywczych. Ilość zależy miedzy innymi od stopnia aktywności fizycznej, wieku wagi i wielu innych czynników. Poszczególne makroskładniki pełnią określoną rolę w organizmie i dostarczają energii. Do podstawowych składników odżywczych zaliczamy: węglowodany, proteiny (białka), lipidy (tłuszcze) to wartości odżywcze, z których organizm może czerpać energię. Pozostałe to woda, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Są one niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Węglowodany
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Wyważony jadłospis zwiera optymalnie 50 - 55 % węglowodanów. Dla mózgu i erytrocytów (czerwonych krwinek) są jedynym źródłem energii. W sytuacji wyczerpania zasobów niedostatecznym spożyciem lub wysiłkiem fizycznym, organizm zaczyna wytwarzać węglowodany ze źródeł alternatywnych - glicerolu, a przede wszystkim z rozkładu aminokwasów. Skutkuje to powstawaniem dużej ilości toksycznych produktów towarzyszących zamianie białka w energię. Dlatego kryzys węglowodanowy jest dużym obciążeniem dla organizmu.
Organizm potrzebuje odpowiedniej ilości węglowodanów w ciągu dnia, najlepiej przyjmowanych w niewielkich ilościach.
Dobierając węglowodany w swojej diecie pamiętaj, aby:
• unikać białego cukru
• nie jeść białego pieczywa
• zrezygnować z ciastek i tłustych produktów cukierniczych
• nie spożywać produktów instant (dotyczy także ryżu i makaronów)
• wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz z pełnego ziarna
• gotując ryż i makarony skracaj gotowanie, tak aby „doszły“
• ziemniaki gotuj w łupinkach
Przykłady „dobrych“ i „złych“ węglowodanów:
* to powinno dominować:
Produkty pełnoziarniste:
nie łuskany ryż, ryż basmati, długoziarnisty, nie prażone, „sypane“ műsli bez dodatku cukru, pełnoziarniste kaszki zbożowe (zalecane przygotowanie z wodą lub mlekiem ryżowym lub owsianym)
Pieczywo:
chleb żytni pełnoziarnisty, pełnoziarniste i wieloziarniste pieczywo chrupkie, pieczywo z zawartością błonnika powyżej 4%
Makarony:
pełnoziarniste, włoskie z dodatkiem np szpinaku, makarony z semoliny, gotowane zawsze al dente
Ziemniaki:
od czasu do czasu, nie rozgotowane, gatunek do gotowania (nie sałatkowe i mączne)
* z tego raczej zrezygnuj:
Produkty z białej mąki pszennej, mąki kukurydzianej, pop-corn, ryż instant i okrągły
Pieczywo:
białe pszenne, ryżowe i kukurydziane zawierające mniej niż 2% błonnika pokarmowego
Makarony:
smażone kluski, instant, kluski ryżowe
Ziemniaki:
smażone, frytki, kaszki i kluski ziemniaczane
***********************************************
Proteiny
Proteiny (białka) są podstawową substancją budulcową (15 - 17%) ale mogą być również użytkowane jako źródło energii. Organizm powinien dostawać taką ilość protein, żeby pokryły zapotrzebowanie na odbudowę uszkodzonych tkanek.
Jak i jakie białko w diecie?
• Unikaj produktów konserwowanych.
• Zapomnij o tłustym mięsie, wędlinach i serach topionych.
• Niewskazane są sery pleśniowe.
• Jedz ryby - przynajmniej raz - dwa razy w tygodniu.
• Drób jest znakomitym źródłem protein.
• Jeśli mięso czerwone - to bez tłuszczu.
• Białko roślinne powinnaś włączyć do jadłospisu przynajmniej raz w tygodniu.
• Najlepiej przyrządzaj produkty proteinowe piekąc, gotując lub smażąc na teflonie bez tłuszczu.
Przykłady „dobrych“ i „złych“ posiłków białkowych:
* to powinno dominować:
Ryby:
karp, pstrąg, makrela, sardynki, szczupak morski, dorsz, losoś, tuńczyk, rekin, jesiotr, okoń, śledź, halibut, wyjątkowo tuńczyk w puszcze w sosie własnym. Ryby najlepiej kupować świeże. Uwaga - wyraźny rybi zapach świadczy o początku rozkładu.
Mięso:
drób, królik, wołowina, cielęcina, jagnięcina, lekkie wywary mięsne (po wystygnięciu zawsze zdejmij tłuszcz!)
Wędliny:
szynka drobiowa, od czasu do czasu szynka wołowa lub wieprzowa - udział mięsa minimum 85%, tłuszczu mniej niż 3% soli poniżej 2%
Sery i twarogi:
twarde sery do 20% tłuszczu w masie suchej, mniej tłuste sery kozie i owcze, beztłuszczowa mozzarella, niesłodzony twaróg, sery twarogowe (cottage)
* z tego raczej zrezygnuj:
Ryby:
konserwy o niskiej jakości, ryby w olejach i sosach
Mięso:
tłuste mięsa wieprzowe, wołowe, baranina, słonina, podroby, konserwy mięsne, mięso mielone
Wędliny:
salami, parówki, kiełbasy, pasztety, boczek, szynki o niskiej jakości
Sery i twarogi:
sery topione, pleśniowe, twarde o zawartości powyżej 30 % tłuszczu w suchej masie, słodzone twarożki, serki do smarowania
**************************************
Lipidy (tłuszcze)
Tłuszcze to słowo wzbudza w nas trwogę.
Pełnią one jednak w organizmie funkcje, których nie da się zastąpić niczym innym. Ilość w typowej diecie powinna się wahać na poziomie 28 - 30 %. Tłuszcze pełnią funkcje budulcowe i są źródłem energii. Tkanka tłuszczowa zapewnia izolację cieplną oraz chroni narządy. Jest największym gruczołem dokrewnym, wydzielającym szereg substancji o charakterze hormonalnym. Umożliwia przyswajanie wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K).
Główne zasady przy konsumpcji tłuszczu:
• Nigdy nie rezygnuj z tłuszczów. Zmniejsz tylko ich ilość w diecie.
• W potrawach powinny występować głównie oleje roślinne. Tłuszcze zwierzęce spożywaj w minimalnych ilościach.
• Unikaj potraw smażonych.
• Nie konsumuj potraw zawierających oleje hydrogenizowane- utwardzone tłuszcze roślinne ani przygotowywanych na tych tłuszczach. UWAGA - te tłuszcze znajdują się w polewach, zupach, wyrobach cukierniczych i czekoladowych.
• Zrezygnuj z zasmażki (kombinacja tłuszcz + biała mąka)
• Nie jedz tłustego mięsa, wędlin, tłustych produktów mlecznych
• Nie jedz potraw zawierających tłuszcze zwierzęce w późnych godzinach popołudniowych i wieczorem.
• Nie jedz potraw z fast-foodów (również grillowanych). W większości przypadków zawierają rakotwórcze, przepalone oleje.
• Codziennie spożywaj oleje roślinne z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Dodawaj je do gotowych potraw i sałatek.
• Codziennie zjedz parę nie prażonych orzechów lub nasion. Oprócz oleju i białka zawierają dobrze przyswajalnej minerały i pierwiastki śladowe.
Przykłady „dobrych“ i „złych“ produktów:
* to powinno dominować:
Oleje:
oliwa, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, sezamowy, rybny
Tłuszcze:
masło w małej ilości
Orzechy i nasiona:
laskowe, włoskie, migdały, brazylijskie i nerkowce (uwaga na pleśń), ziarno słonecznikowe, dyni - wszystko naturalne, nie prażone!
* z tego raczej zrezygnuj:
Oleje:
palmowy, kokosowy
Tłuszcze:
smalec, łój, słodzone kremy serowe, pasty maślane
Orzechy i nasiona:
pistacje, orzeszki ziemnie
źródło: nutrend.cz
Zmieniony przez - kowalos w dniu 2008-07-11 13:30:38
WHAT DON'T KILL YA,
MAKES YA MORE STRONG!