SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

białko w kapsułkach

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5838

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9821
dlaczego mialoby byc to az tak istotne i w jakich sytuacjach mialoby sie to tak bardzo przydac?

Chyba mnie zle zrozumiales albo to ja jestem przemeczony i nie widze powiazania z moja poprzednia wypowiedzia hehe


Chodzilo mi o to, ze hydrolizaty sa forma bialka wstepnie juz strawiona, co za tym idzie, przechodza przez uklad pokarmowy szybciej i sprawniej anizeli zwykle bialko, ktore musi przejsc wiecej reakcji w naszym organizmie, zanim aminokwasy dotra do krwiobiegu, co z kolei wiaze sie z pewnymi stratami...
czyli w skrocie np 20g bialka da nam mniej amino we krwi, niz 20g hydrolizatu...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
mozliwe ze jest tak jak mowisz, choc z tego co pamietam to roznice pomiedzy hydrolizatami a innymi formami bialek polegały na tym, że stezenie aminokwasow we krwi było wieksze w danym okresie czasu po spozyciu, tzn - aminokwasy pojawialy sie gwaltowniej, innymi slowy - prędzej... o sumarycznych rozbieznosciach niestety nic mi nie wiadomo, mozliwe, ze pamiec mnie zawodzi.

nablonek jelita wyposazony jest w komorki wychwytujace tak wolne formy aminokwasow, jak i formy peptydowe (di i tri-peptydy) i faktycznie tych drugich komorek jest wiecej. dawaloby to priorytet bialkom shydrolizowanym do di i tripeptydow. nie wiem natomiast dokladnie gdzie te oszczednosci w aminokwasach zachodzą. jak to sie dzieje, ze ze shydrolizowanej formy bialka organizm uzyska wiecej aminokwasow niz np z izolatu - mógłbys przybliżyć tą kwestię?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9821
opieralem sie jedynie na informacjach jakie przeczytalem w roznych artykulach (nie byla to na pewno literatura medyczna, itp) Tak jak napisales wczesniej, przewage hydrolizatu podawano jako 2x wieksza… Tlumaczono to zazwyczaj tym, ze WPH jest juz wstepnie strawione poprzez np. hydrolizacje enzymatyczna do ‘wolnych’ aminokwasow… Bialko musi przejsc ten proces w naszym organizmie...wydawalo mi sie oczywiste, ze pewne straty chociazby na energie zuzyta w celu rozbicia bialka do aminokwasow wystapia... Ta opinia jest jak zauwazyłem dosc powszechna...ale czy na 100% prawdziwa tego pewny byc nie moge...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
zazwyczaj nie hydrolizuje sie bialek calkowicie do postaci wolnych form aminokwasow, a do di i tri peptydow.

a co do meritum - to ja wlasnie obawiam sie ze w czesc informacji zawartej w branżowej prasie ma podtekst marketingowy. niektore fakty są wyolbrzymiane. osobiscie uwazam, ze hydrolizaty na poziomie amatorskim nie przekladaja sie na krancową efektywnosc. jesli jemy kompletny posilek przedtreningowy - to mianokwasy we kwri krążą i tak. kwestia warta wyjasnienia, nistety nie mam czasy by drazyc temat na wlasna reke - stad tez pytalm czy Ty masz jakies szersze info na ten temat.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-07-14 23:38:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9821
zazwyczaj nie hydrolizuje sie bialek calkowicie do postaci wolnych form aminokwasow, a do di i tri peptydow

no racja ale to ma na celu jeszcze bradziej usprawniac ich wchlanianie... (tylko nie pisz ze to tez marketing )

Co do wspomnianego marketingu to calkowicie sie z toba zgadzam. Pelno jest tego reklamowego gowna...czasami ciezko ocenic czy dany artykul nie jest chociaz troszke 'sciemniony'... a 'udowodnic' mozna na prawde bardzo wiele... wszak gra idzie czesto o bardzo duze pieniadze... z niektorych walkow, zafalszowanych teorii, zapewne wciaz nie zdajemy sobie sprawy..

Doskonale wiem, ze nazwijmy to 'teoria' ktora przedstawilem powyzej jest bardzo korzystna dla producentow supli, gdyby faktycznie bylo tak jak piszesz, to i tak majace juz slaba opinie aminki calodzienne dostalyby kolejnego minusa. ludzie powatpiewaja w sensownosc stosowania aminokwasow...dodajac do tego to o czym wspomniales staja sie jeszcze bardziej nieekonomiczne i tak na prawde jedynym plusikiem jest czas wchlaniania tylko o ile szybciej wchlonie sie hydrolizat od izolatu? zapewnie nie o tyle zeby warto bylo przeplacac, a na pewno nie amatorom...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9821
czytalem juz to hehe


Wyniki badan tez mozna ponaginac mimo wszystko... w przeszlosci czesto zdazalo sie (pewnie i nadal), ze producenci odzywek maczali swoje paluchy tam gdzie nie trzeba, zreszta pewnie nadal tak jest... Ale nie ma co ukrywac, ze jest to duzo wiarygodniejsze zrodlo niz magazyny kulturystyczne, etc..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
dlatego warto zerknac kto te badania przeprowadza...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1050 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6160
wrocilem z obozu. Co do mojej wypowiedzi to chodzilo mi oczywiscie o indeks aminokwasowy a nie glikemiczny moj blad ktorego nie zdazylem poprawic

Mój Art na temat walki z bólem http://www.sfd.pl/ART:_Jak_należy_zwalczać_ból_-t419927.html
Dochodź do celu powoli...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

System Protein 80 czy Olimp Sojavit 85

Następny temat

Białka Olimpu roznice

WHEY premium