Dziś planuję ułożyc sobie dietę redukcyjną, aby pod koniec wakacji wygladac jakoś przyzwoicie (wiem wiem, takie rzeczy robi sie przed wakacjami, ale mi jakoś nie wyszło )
Mam obecnie 17 lat, 191 cm wzrostu oraz 2 letni staż treningowy. Ważę obecnie ok. 106kg. Wiem troche dużo, zapuściłem się... Siłownie mam z kolegą w suszarni w bloku, ale we wakacje nie cwiczymy i sprzęt chowamy do piwnicy.
Tak więc cwiczyc będę w domu (rower stacjonarny, hantelka, sprężyna, ściskacz, expander, drążek, tzw. wahadełko [ciężarek na lince, nawijanie/zwijanie - na przedramię] itp.).
Szału nie ma, ale nie jest źle :) Plan treningowy rospisałem sobie indywidualnie. Mianowicie prosze o pomoc co do mojej diety i o ewentualne korekty:
Zapotrzebowanie kaloryczne: 3007,2 kcal
Białko: 212
Tłuszcze: 106
Węglowodany 301
Współczynnik aktywności: 1,3 [ nie wiedziałem zbytnio jak określic ]
Wzorowałem się na Dzienniku VITALMAX'a
I POSIŁEK (9:00)
Mleko UHT 1,5% tłuszczu
Whey Protein 80
Banan
II POSIŁEK (12:00)
Ser twarogowy półtłusty
Jaja kurze - JEDNO średnie jajko (60g)
Ogórek
Pomidor
III POSIŁEK (15:00)
Ryż brązowy
Mięso z piersi kurczaka bez skóry
IV POSIŁEK (17:00-18:00)
Whey Protein 80
+CARBO
V POSIŁEK (20:00)
Tuńczyk w oleju
Ser, Gouda tłusty
Chleb żytni razowy
VI POSIŁEK (22:00 - 23:00)
Whey Protein 80
+łyżka oliwy z oliwek?
Chcę mianowicie wiedziec, czy to jest dobre rozplanowanie na redukcję? Oczywiście gramowo każdy produkt dostosuję indywidualnie, ponieważ jeszcze nie mam wagi sporzywczej, ale niedługo planuję kupic.
Może jakieś propozycje? zamiany kolejności niektórych posiłków czy coś? Ogółem zdaje mi się, że wszystko jest chyba OK :>
Między posiłkiem III i IV jest trening domowy. Starałem się ułożyc dietę jak najbardziej do mnie pasującą, gdyż nie lubię zjadac masy różnorodnych rzeczy.
Wiąże się to z kosztami jak i częstszym chodzeniem do sklepu. Wszystko dopasowałem tak, abym poszedł do 1 sklepu i zakupił wszystko co potrzebuję a nie latał po całym mieście i szukał jakiegoś produktu :P
Mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi :> A teraz dodatkowo kilka pytan:
1) Jakie wartości odzywcze posiada 1 łyżeczka, czy duża łyżka oliwy z oliwek?
2) Gotowac/Smażyc pierś z kurczaka? Jeżeli smażyc to jak? (chodzi mi głównie na jakim tłuszczu)
3) Ile kosztuje i gdzie dostanę wage sporzywczą
4) Czy trening domowy 4x w tygodniu + 2x w tygodniu HIIT'u (stopniowo wydłużany czas) i odpowiednie stosowanie się do wyżej wymienionej diety, wystarczy do prawidłowego spalania tkanki tłuszowej?
Z góry dziękuję za wasze poprawki/uwagi/spostrzeżenia :)
Zmieniony przez - Fast_Colt w dniu 2008-07-14 01:10:56
~~*Life-Strong*~~