SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Parmezan

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12674

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1167 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 18135


Co sądzicie o Parmezanie czy warto go dołaczyc do diety?

Tutaj kilka ciekawostek na temat tego sera.

Parmezan to zwarty (ale zarazem kruchy) jasnożółty, grudkowaty ser o pikantnym, intensywnym smaku i zapachu.
Pochodzi z Włoch (z okolic Parmy, stąd nazwa), jest jednym z najbardziej znanych serów na świecie. Oryginalny parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano".
Parmezan znakomicie poprawia smak włoskich potraw, szczególnie risotto.
Świetnie sprawdza się jako przyprawa - uciera się go i posypuje potrawę tuż przed podaniem. Można też podawać go na deser, z owocami. Nie kroi się go - raczej "odłupuje" większe kawałki, najlepiej specjalnym nożem.



Parmezan to nie tylko świetny biznes, niepowtarzalny smak i aromat, lecz także niezwykłe wartości odżywcze. 100 g sera spod Parmy ludzki organizm trawi 45 minut, podczas gdy 100 g sera żółtego czy 100 g mięsa - około czterech godzin. Parmezan zaleca się na przykład niemowlętom oraz ludziom ze schorzeniami układu trawiennego: zawiera aż 17 proc. aminokwasów, które w ogóle nie wymagają trawienia. Właśnie parmezanem był leczony cierpiący na nieżyty jelit Molier, parmezanem odchudzał się przez lata Luciano Pavarotti (zresztą bez większego sukcesu). 100 g parmezanu daje tyle białka, ile 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny czy 225 g pstrąga.

Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 276 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10998
Parmezan bardzo smaczny ser. Sam od czasu do czasu posypuje nim spaghetti. Lecz na stałe włączenie do diety się nie nadaje, zawiera dużo sodu i tłuszczów w większości nasyconych , a pozatym jest też dość drogi.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

utrzymanie masy

Następny temat

Masówka do oceny.

WHEY premium