Szacuny
0
Napisanych postów
21
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
107
Mam pytanie gdzies czytalem ze dieta powinna zawierac po 1/3 kazdego z tluszczy i podobno te tluszcze nie powodują ze staniemy sie grubsi lecz dzieje sie to za sprawą węglowodanów które należy zmniejszać aby chudnąć i zmniejszac również zapotrebowanie kaloryczne max o 500 kcal
Chciałem zapytać zapytać o dobór tłuszczy nieo produkty ale o tluszcze
no i oczywiście co ma w sobie Oliwa z Oliwek że nie ma tego olej słonecznikowy?
i co to jest to I/G dotyczące węglowodanów?
mam też pytanie jakie warzywa spożywać?
i to by było na tyle prosze o pomoc
aha i szukałem troche ale nie wszystko znalazłem ;(
Szacuny
2
Napisanych postów
241
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8415
a wiec rozklad tluszczy powinien wygladac nastepujaco:
1/3 nasycone
1/3 jednonienasycone
1/3 wielonienasycone
w oliwie z oliwek przeważaja tluszcze jednonienasycone, a w oleju slonecznikowym tluszcze wielonienasycone.
oliwy mozesz wypic duzo i nie powinno byc problemow, natomiast olej slonecznikowy moze sprawic ze spedzisz w wc wiecej czasu niz zwykle. pozatym zawiera sporo omegi-6 ktorej nie mozna spozywac ile sie chce.
I/G czyli indeks glikemiczny szereguje produkty wedlug ich wplywu na poziom cukru we krwi. powinno sie spozywac produkty o mozliwie jak najnizszym I/G.
warzywa? kalofior, kapusta, marchewki, pomidory, ogorki, brokuły itp.