SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czerwone mięso a rozwój raka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1920

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 567
Monika Mach, 2005-01-24

Żywieniowcy, po ogłoszeniu wyników długoterminowych badań nad związkiem spożywanych produktów a ryzykiem wystąpienia raka, namawiają do jedzenia większych ilości drobiu, ryb i fasoli. Dlaczego? Ponieważ dieta oparta na burgerach, kiełbaskach i smażonych stekach znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia raka okrężnicy i odbytnicy (ang. colon/rectal cancer).

Nowotwory okrężnicy i odbytnicy w samych Stanach Zjednoczonych są jednym z trzech najczęściej występujących przypadków raka.

Michael Thun razem z innymi naukowcami z American Cancer Society (ACS) w Atlancie analizowali związek między nawykami żywnościowymi (głównie jedzeniem czerwonego mięsa) u 150, 000 Amerykanów a częstością wystąpienia u nich nowotworu okrężnicy i odbytu.

Zaskakujące i jednocześnie przerażające jest to, że u grupy badanych, którzy jedli bardzo często czerwone mięso ryzyko zachorowania na raka było o 40% większe niż u pozostałych. Prawdopodobnie winne są tu jony żelaza i toksyny tworzone lub uaktywniane podczas przechowywania lub przygotowania mięsa. Oczywiście przypuszczenia te należy potwierdzić dalszymi badaniami, ale może następnym razem zastanówmy się zanim zjemy smażonego befsztyka. Może lepiej skonsumować kurczaka lub rybę?

Źródło: Nature
http://www.biotechnolog.pl/news-116.htm



dziwi mnie ze wszyscy na forum piszą o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie. w sumie to dobre sa tylko kuraki indyk i ryby

Zmieniony przez - Batorixd w dniu 2008-09-07 19:18:09
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
dziwi mnie ze wszyscy na forum piszą o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie. w sumie to dobre są tylko kuraki indyk i ryby

Poczytaj sobie trochę o badaniach kohortowych, a dokładniej o wadach tych badań, wtedy może nie będzie dla Ciebie takie dziwne, że na forum wszyscy piszą również o czerwonym mięsie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

174cm / 94,5kg - dieta do oceny

Następny temat

DIETA NA SUCHY MIĘSIEŃ DLA EKTOMORFIKÓW

WHEY premium