SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mikro, ultra, nanofiltracje - technologie produkcji białek WPC/WPI/WPH

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8558

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86828
Mój art. z archiwum, kiedyś podwieszony na B-F

http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf













Więcej w świetnym opracowaniu

http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf


ŚCIEŻKA PRODUKCJI BIAŁEK SERWATKOWYCH:

MLEKO -> SERWATKA BIAŁKOWA -> / FILTRACJE / BIAŁKO SERWATKOWE

OSTROWIA.PL: "Wszystkie procesy membranowe: ultrafiltracja i mikrofiltracja są procesami w temp. 12-13 stopni C( czyli na zimno ). Denaturacja białek zachodzi w temp.68-70'C.Jeżeli doszłoby do uszkodzenia białka ( nadpalenia) zalepiłyby się membrany i nie możliwe by było przeprowadzenie dalszej produkcji.A więc w naszym procesie nie dochodzi do " nadpalenia" białek.W celu zniwelowania bakterii, które przeszły po UF, koncentrat podgrzewany jest na podgrzewaczu.".

Białka serwatkowe powstają przy użyciu różnych technologii i stąd dzielimy je na:

* Koncentraty (WPC = Whey Protein Concentrate) przeważnie 60-85% białka,
* Izolaty (WPI = Whey Protein Isolate) do 90% białka,
* Hydrolizaty (WPH = Whey Protein Hydrolyzed ),

Angielskie słowo WHEY oznacza po prostu serwatkę.


Podczas wytwarzania odżywek białkowych na bazie serwatki (koncentrat WPC, izolat WPI) stosuje się dwa najbardziej popularne sposoby produkcji:

* wymiany jonowej (IE - ion exchange)
* mikro i ultrafiltracji (np. CFM - "cross flow microfiltration - przepływ krzyżowy")

oraz

* hydroliza



HYDROLIZA:

MAREK.C: Kolejnym przykładem naszych rozważań są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym przemyśle spożywczym proces hydrolizy białek, czyli rozerwanie wiązań peptydowych ( wiązania peptydowe niczym łańcuszki wiążą pojedyncze aminokwasy w cząsteczki białka) polega na działaniu na białka kwasem solnym, ( który jest później usuwany). Proces ten zachodzi pod ciśnieniem w wysokich temperaturach w środowisku wodnym, w urządzeniach zwanych hydroliza torami Powyższe zjawisko możemy porównać do oczywiście znacznie wolniej trwającego procesu trawienia białek w naszym układzie trawiennym ( w skład soku żołądkowego wykorzystywanego przy trawieniu pokarmu wchodzi kwas solny, z tym, że w naszym układzie trawiennym nie panują aż tak wysokie temperatury oraz ciśnienie, jakie panuje w hydroliza torach - proces trawienia jest znacznie dłuższy i bardziej złożony niż proces hydrolizy na skalę przemysłową.)
Natomiast przy produkcji aminokwasów wytwarzanych jako suplementy białkowe na potrzeby sportu, wykorzystuje się tzw hydrolizę enzymatyczna. Jest to proces znacznie kosztowniejszy i bardziej skomplikowany niż zwykła hydroliza kwasowa. W łagodnej hydrolizie enzymatycznej uprzednio pozyskany koncentrat lub izolat białkowy poddaje się działaniu enzymów proteolitycznych ( rozkładających białka), które doprowadzają do rozpadu ściśle określonych wiązań peptydowych między aminokwasami. ( przypominam - białka składają się właśnie z powiązanych wiązaniami peptydowymi aminokwasów). Następnie przez wymywanie rozpuszczalnikami organicznymi usuwa się niepożądane aminokwasy i inne nieporzadane mikrosubstancje.
Do w ten sposób zmodyfikowanego hydrolizatu białkowego, posiadającego już wymagany technologicznie skład aminokwasowy, dodaje się estry etylowe aminokwasów pochodzących z innych białek.
Otrzymany hydrolizat, w którym cały czas są zawarte enzymy, przetrzymuje się określony czas w temp. 37*C, co doprowadza do reakcji enzymatycznej - wiązań peptydowych między ściśle określonymi aminokwasami. Powyższa metoda pozwala na otrzymanie idealnie przyswajanego przez organizm sportowca zmodyfikowanego,pochodzącego z różnych źródeł białkowych ( białka mleka, jaj, soi) preparatu zawierającego peptydy i wolne aminokwasy.
Wspomniane zjawisko hydrolizy enzymatycznej można porównać do ściśle przemyślanego rozcinania kilku jednokolorowych sznurów korali, a później stworzeniu według planu nowego dotychczas nieistniejącego wielokolorowego, składającego się z wybranych najładniejszych koralików pochodzących z różnych naszyjników. ( Gdzie: koraliki - to aminokwasy, jednokolorowe naszyjniki - to białka).
Proszę teraz zwrócić uwagę na jakże istotna różnicę, między zwykła stosowana w przemyśle spożywczym hydrolizą kwasową, - która doprowadza do rozpadu między aminokwasami jak leci większości wiązań peptydowych, a skomplikowaną i kosztowną hydrolizą enzymatyczną, - w której enzymy działają na ściśle wyznaczone wiązania między wybranymi aminokwasami, jak też potrafią później w określonych warunkach dokonać wymaganego technologicznie (a niejednokrotnie nie istniejącego w naturze), połączenia miedzy aminokwasami pochodzącymi z tego samego lub z różnych białek.
Co jest bardzo ciekawe powyższe powstawanie zmodyfikowanych peptydów, jest podyktowane faktem, że pewne peptydy, ( czyli powiązane ze sobą dwa lub trzy aminokwasy) wchłaniają się naszym układzie trawiennym o wiele szybciej niż pojedyncze aminokwasy?
Przedstawione przeze mnie procesy ukazują również różnicę między wysokobiałkowa odzywką w formie sproszkowanej a aminokwasami w tabletkach. Jak to widać odżywka wysokobiałkowa stanowi jedynie skondensowany wyselekcjonowany rodzaj białek gotowych do spożycia, natomiast aminokwasy, choć miało to miejsce poza naszym układem trawiennym, są białkami już chemicznie wstępnie strawionymi.
Spożywając odżywkę białkową nasz układ trawienny musi dokonać rozbicia ( strawienia) bialek na aminokwasy, na co będzie potrzebował pewna ilość czasu oraz energii, natomiast spożywając wolne aminokwasy i peptydy dostarczamy organizmowi w jak najszybszym czasie aminokwasów, którymi może w zależności od jego potrzeb od zaraz dysponować.


WIĘCEJ: ARTYKUŁY MARKA.C

https://www.sfd.pl/jak_powstają_odżywki_wysokobiałkowe_-t236371.html

https://www.sfd.pl/odzywki_wysokobialkowe.-t244139.html

***

A NA KONIEC: CO WYBRAĆ?

Dla 95% ludzi wystarczy najtańszy koncentrat WPC.

Czy kupisz izolat, koncentrat czy hydrolizat, czy będziesz faszerował się WPC czy BCAA - nie zauważysz wielkich różnic - a finansowo różnica będzie ogromna.

Przy okazji UWAGA NA OSZUSTÓW Z ALLEGRO którzy sprzedają SERWATKĘ BIAŁKOWĄ (zawiera maksimum 13 % białka, a reszta to sama laktoza - bezużyteczna dla człowieka), a my chcemy kupić BIAŁKO SERWATKOWE (60-85% białka w 100 g; minimalne ilości lub brak węglowodanów)


JAK TO ODRÓŻNIĆ?

1. PATRZ ILE MASZ BIAŁKA W 100 G produktu,
2. PATRZ NA CENĘ? NIE KUPISZ białka serwatkowego taniej niż po 40-50 zł za kilogram. Serwatka białkowa kosztuje kilka złotych bo jest bezwartościowa dla człowieka. A więcej białka masz w zwykłym twarogu (20 g na 100 g; w serwatce jest góra 13 g białka w 100 g).


Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2008-09-26 13:48:42

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
O, wlasnie się ktoś o to pytał

yo!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 25330 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 182786
ladnie zaprezentowane
sprzyda sie

"Mniejsi i więksi,równi i równiejsi,jedni używają mózgu drudzy używają
mięśni,lub obu jednocześnie,Ci są tu najlepsi bezsprzecznie,a i tak nie żyją wiecznie ... "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86828
Dlatego wklejam.

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 25330 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 182786
wklejasz dla sogow

"Mniejsi i więksi,równi i równiejsi,jedni używają mózgu drudzy używają
mięśni,lub obu jednocześnie,Ci są tu najlepsi bezsprzecznie,a i tak nie żyją wiecznie ... "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86828
Nie, bo już mam tyle- że więcej i tak mi nie dadzą w tym dziale Większość się poblokowała PCT trzeba by forum zapodać.

Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2008-09-26 14:27:17

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160362 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234145
Fajny art

ktos tego szukal...

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Wlasnie tego poszukiwalem-SOG. W Polsce jest jakies laboratorium, kt zajmuje sie taka filtracja?Orientuje sie ktos?

Zmieniony przez - Maniek_M w dniu 2009-02-18 23:31:55

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 357 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27339
Z tego co slyszalem to sa tez juz w polsce takie zaklady, ale niestety nie jestem w stanie Ci powiedziec co gdzie i jak...

Na Sucho To Nawet Trawa Nie Rośnie.. :D

http://vimeo.com/30427727 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86828
OSTROWIA musi mieć aparaturę skoro produkuje WPC.

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 6776 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50487
Ostrowia posiada, a ponoć jakieś 2 inne mleczarnie zamierzają rozpocząć produkcję.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problem z białkiem - wyjaśni ktoś?

Następny temat

Oszuści i złodzieje, czyli nie daj się nabrać na białka i kreatyny.

WHEY premium