co do proporcji 1 1 1 opisalem jak i dlaczego w artykuliku 2 czesciowym pt: czy nnkt mogą szkodzic zdrowiu ? (lub podobny tytul , beda obydwa artykuliki u nas w "progress").
co do cholesterolu to jest on produkowany przez kazda komorke zwiwrzeca na wlasne potrzeby( prod hormonow )
owszem nadmiar cholesterolu w diecie moze byc szkodliwy w przypadkach :
- jesli osoba ma niewlasciwe proporcje ldl/hdl ( hdl nie powinno byc mniej niz 30% og)(co wspomial Mawashi)
- jesli wystepuja czynniki mizadzycogenne jak : stres, nikotyna,alkohol, cukry proste, dziedzictwo genetyczne, sterydy, niedobor B6 przy nadmiernej ilosci spozywanego bialka zwierzecego, kruchosc naczayn krwionosnych, i inn ( art w "progresie" "jak powstaja zmiany miazdzycowe")
- zmiany miazdzycowe powstaja przy zespoleniu kilku czynnikow na raz : stres + tluszcze nasycone w diecie + cukry proste w diecie = zmiany miazdzycowe . w duzym uproszczeniu tak tyo wyglada
ponzad to w badaniach jakich skladnikow odzywczych odczuwanao naiwiekszy niedobor podczs okupacji hitlerowskiej w Polsce , okazalo sie ze najbardziej poszukiwanym prosduktem byl tluszcz zwierzecey, maslo, slonikna, smalec , idt
wbrew pozorom nadmierna ilosc zjadanego tluszczu zwierzecego ( mowa o tluszczu wieprzowym ) wcale nie jest szkodliwa , jesli nie je sie zywnosci przetworzonej. badania nad dlugowiecznoscia ludzi na wsi w naszym kraju (zal od regionu) wykazywaly ze osoby te zywily sie warzywami, kaszami, miesem tlustym wieprzowym, jajami, smalcem i slonina .( podobno nie stronily tez od wysokoprocentowego alkoholu) na pewno osoby te nie jadly przetorzonego smiecia jaki wystepuje w naszych sklepach spozywczych w nadmiarze .
prosze zauwazyc ze wlasnie tluszcz wieprzowy (slonina) jest zrodlem wielu witamin i pewnwj ilosci aminokwasow wlasciwych tylko dla sloniny, poza tym tluszcze wieprzowe sa b . dobrze metabolizowane i wykorzystywane przez org. czlowieka . w przeciwienstwie do np nadmiernej ilosci nnkt , loju wolowego, oleju rzepakowego erukowego, loju baraniego ....
pozdr
mc
IHS TEAM