"Walczmy z koksowaniem !!! Koksujmy więcej aby inni mieli mniej" =)
...
Napisał(a)
Grzyby jadalne są grzybami o różnej przynależności systematycznej. Po odpowiedniej obróbce są one zdatne do spożycia przez człowieka, bez powodowania żadnych konsekwencji zdrowotnych. W zdecydowanej większości rosną one dziko. Jedynie pieczarki i boczniaki należą do grzybów hodowlanych.
Grzyby zawierają bardzo mało substancji odżywczych. W kuchni stosowane są głównie ze względu na swoje właściwości smakowe. Mogą one być wykorzystywane na różne sposoby, np.: jako dodatek do sosu, jajecznicy, jedzone smażone, w formie zupy, dodatek do pierogów, czy naleśników.
Do najbardziej cenionych grzybów jadalnych zaleczyć należy:
- borowiki,
- podgrzybki,
- koźlarze,
- rydze,
- pieprzniki,
- gąski,
- opieńki.
Kania jest grzybem mniej popularnym, z uwagi na to, że łatwo pomylić ją z muchomorem sromotnikowym. Zaliczana jest ona do gatunku pieczarkowatych. Posiada dość duży kapelusz, w kształcie parasola o średnicy nawet do 20-30 cm. Młode kanie mają zamknięty kapelusz. Kolor grzyba jest białawy z brązowymi łuskami. Od spodu posiada gęste i szerokie blaszki.
Kania zawiera niewielkie ilości potasu, fosforu, manganu, żelaza, witamin B1, B2, D. Zawiera ok 5% białka. Jednak sporo chityny, przez co przyswajalność jego jest niewielka. Aby zwiększyć przyswajalność, należy pokroić go na małe kawałki i dobrze wygotować.
Grzyby zawierają bardzo mało substancji odżywczych. W kuchni stosowane są głównie ze względu na swoje właściwości smakowe. Mogą one być wykorzystywane na różne sposoby, np.: jako dodatek do sosu, jajecznicy, jedzone smażone, w formie zupy, dodatek do pierogów, czy naleśników.
Do najbardziej cenionych grzybów jadalnych zaleczyć należy:
- borowiki,
- podgrzybki,
- koźlarze,
- rydze,
- pieprzniki,
- gąski,
- opieńki.
Kania jest grzybem mniej popularnym, z uwagi na to, że łatwo pomylić ją z muchomorem sromotnikowym. Zaliczana jest ona do gatunku pieczarkowatych. Posiada dość duży kapelusz, w kształcie parasola o średnicy nawet do 20-30 cm. Młode kanie mają zamknięty kapelusz. Kolor grzyba jest białawy z brązowymi łuskami. Od spodu posiada gęste i szerokie blaszki.
Kania zawiera niewielkie ilości potasu, fosforu, manganu, żelaza, witamin B1, B2, D. Zawiera ok 5% białka. Jednak sporo chityny, przez co przyswajalność jego jest niewielka. Aby zwiększyć przyswajalność, należy pokroić go na małe kawałki i dobrze wygotować.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
No grzyb, dobry grzyb...
'Kropla drąży skałę nie siłą, lecz częstością padania'
...
Napisał(a)
jeśli chodzi o wartości odżywcze to bardzo słabo... jeszcze na pewno obtoczona w jajku itd.... i smażona potraktuj to jako odbitkę od diety bo choć znikoma jakość to smak pyszny
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
grzyby to w 90% woda więc... a na dodatek ciężko strawne ;p
ale jako dodatek d jedzenia jak najbardziej,jednak nie powinny stanowic podstawy posilku
ale jako dodatek d jedzenia jak najbardziej,jednak nie powinny stanowic podstawy posilku
...
Napisał(a)
hm... cos mi sie wydaje ze ma za to duzo soli mineralnych - jak wszystkie grzyby
...
Napisał(a)
no przecierz nie jako podstawa:D chcialbym zobaczyc kiedys kulturyste na grzybach :D buhahaha
...
Napisał(a)
grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, nasz organizm ich nie trawi. jednakże dla urozmaicenie od czasu do czasu można wszamać.
pzdr.
pzdr.
...
Napisał(a)
Ale nie jako posilek. Mozesz dodac do posilku.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
od poczatku lutego spadlo 37kg na co teraz przejsc
Następny temat
Przy diecie wysokobialkowej...
Polecane artykuły