SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

10 rad co do odżywiania!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 8753

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 546 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8791
Witam o to 10 rad co do odżywiania.Wiele z tych zdan opracowywali doswiadczeni lekarze.



1.Co jeść, by być wielkim?


Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, większości z nas ciężko jest powiększać masę, mimo regularnego chodzenia na siłownię i silnej motywacji do treningu i właściwego odżywiania.

Aby mieć duże mięśnie, trzeba dużo jeść. Przede wszystkim trzeba zacząć od ustalenia właściwej ilości spożywanych kalorii. Zdaniem wielu fachowców bardzo szczupłe osoby, które usiłują zrobić masę, powinny skoncentrować się na zwiększeniu ilość kalorii.

Oczywiście należy skłonić organizm do tego poprzez intensywny trening siłowy. Ale jeśli nie zapewni się przy tym odpowiedniej ilości paliwa, taki trening będzie tylko stratą czasu.... Wysokie spożycie kalorii jest niczym nawóz, na którym rosną mięśnie.

Radzi się, by mężczyźni dodało 500-1000 kalorii do tego, co normalnie jedzą, kobietom powinno wystarczyć 250-500 dodatkowych kalorii.

ILE KALORII WYSTARCZY?

Masa powinna przyrastać w tempie 0.25 do 1 kg na tydzień. Jeśli przyrost nie następuje, należy po prostu zwiększyć liczbę kalorii. Jeśli przyrost jest większy, prawdopodobnie jednocześnie rośnie ilość tkanki tłuszczowej i trzeba trochę zmniejszyć liczbę kalorii.

ROLA ĆWICZEŃ AEROBOWYCH

Osoba cięższa, o zawartości tkanki tłuszczowej ponad 15%, musi bardzo uważnie kontrolować ilość kalorii. Więcej wysiłku, mniej kalorii. Porównaj dzienne spożycie kalorii z wydatkiem energetycznym i dodaj trochę ćwiczeń aerobowych do treningu siłowego, by zmusić organizm do zużywania tłuszczu jako źródła energii.

Dwie do trzech 30-40 minutowych sesji tygodniowo powinno wystarczyć. Ale uważaj, by nie przesadzić. Za dużo ćwiczeń aerobowych może ograniczyć przyrost mięśni, gdyż zużyje zbyt dużo kalorii.
Jeśli odczuwasz coraz większą siłę na treningu, to znaczy, że ćwiczenia aerobowe nie przeszkadzają w robieniu masy. Jednak gdy czujesz, że tracisz siłę, to prawdopodobnie robisz za dużo ćwiczeń aerobowych. Jeśli ani nie zwiększasz, ani nie tracisz siły, to przypuszczalnie zrzucasz tłuszcz i jednocześnie zwiększasz masę mięśniową.

WĘGLOWODANY-KIEDY JE JEŚĆ?

Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, o jakiej porze dnia i czy w ogóle ograniczać spożycie węglowodanów późnym wieczorem prowadzi do tycia, podczas gdy inni uważają, że pora jedzenia węglowodanów nie ma żadnego znaczenia. To, co jest najlepsze dla danej osoby zależy od jej potrzeb. Szczupli powinni jeść w ciągu paru godzin przed pójściem spać, gdyż ich szybki metabolizm stwarza niebezpieczeństwo ujemnego bilansu kalorycznego podczas snu.

Ci, którzy pragną stracić trochę tłuszczu powinni raczej jeść węglowodany wcześniej: rano i w okolicy treningu, gdy zapotrzebowanie jest największe.

Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie sytości i ma się po nich mniejszy apetyt.

Przedtreningowy posiłek, oparty na węglowodanach złożonych będzie najlepszy dla tych, którzy robiąc masę powinni stracić troszkę tłuszczu. Na przykład płatki owsiane zmieszane z proszkiem proteinowym wolno się trawią, dostarczają stałego dopływu energii i oszczędzają zapasy glikogenu w mięśniach. Nasycone rezerwy glikogenu wiążą się z przyrostem mięśni, natomiast ich zmniejszenie skłania organizm do czerpania energii z białka. Przed treningiem sięgnij po białko serwatki, gdyż zawiera ono dużo aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA).

Są to trzy aminokwasy, które zużywane są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu.

Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że wymagają one większej ilości kalorii i węglowodanów, to jeszcze potrafią dać sobie radę z każdym z nich. Dlaczego?

Otóż osoby bardzo szczupłe nieco inaczej metabolizują węglowodany niż ich grubsi koledzy; wytwarzają one znacznie mniej hormonu oczyszczającego krew z cukru, czyli insuliny, albo ich mięśnie mają nadzwyczajną zdolność do wychwytywania glukozy z krwi. W rezultacie węglowodany proste szybko przedostają się do krwi, ale insulina uwalnia się w stały i kontrolowany sposób, dzięki czemu we krwi jest nadal sporo cukru potrzebnego do treningu. Ponadto osoby, które mogą zjeść dodatkowe 1000 kalorii dziennie, prawdopodobnie mają większe zasoby glikogenu w mięśniach, co pozwala im ciężej i dłużej trenować.

Oczywiście zawsze istnieją wyjątki od reguły, jednak po treningu zwykle powinno się jeść węglowodany proste, gdyż one lepiej uzupełniają rezerwy glikogenu w mięśniach. Wtedy osoby usiłujące pozbyć się tłuszczu mogą nawet sięgnąć po biszkopty czy inne pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym jak ziemniaki pure, wafle ryżowe czy płatki śniadaniowe. Generalnie, węglowodany zjedzone w potreningowym posiłku powinny odłożyć się w postaci glikogenu, zanim zostaną przerobione na tkankę tłuszczową.

ILOŚĆ BIAŁKA NA KILOGRAM WAGI CIAŁA

Kolejnym ważnym czynnikiem dla przyrostu mięsni jest białko-dostarczone z pożywieniem aminokwasy, pochodzące z kompletnych białek, jak mięso, drób, ryby i produkty mleczne stają się częścią nowej tkanki oraz zapewniają przyrost i regenerację mięśni. Jednak uwaga: Oczywiście białko jest potrzebne do przyrostu, ale jeśli spożycie kalorii będzie za niskie, większość zjedzonego białka pójdzie na straty, gdyż zostanie wykorzystana jako źródło energii. Rzeczywiście jednym z często popełnianych błędów jest wypijane 3-4 napojów proteinowych dziennie bez zjadania dodatkowych 500-1000 kalorii; w tym przypadku część tego białka zostanie po prostu spalona, a nie wykorzystana do przyrostu mięśni. A jeśli zjadasz za mało kalorii każdego dnia, wówczas nastąpi coś dokładnie odwrotnego niż zamierzasz-rozpad mięśni w celu wykorzystania ich do produkcji energii.

Im więcej węglowodanów się je, tym mniej organizm będzie skłonny sięgać po energię z białka, zatem osoby szczupłe, które usiłują zrobić masę i jedzą dużo energetycznych węglowodanów potrzebują oczywiście więcej białka niż osoby prowadzące siedzącytryb życia, jednak mniej niż osoby o wolniejszym metabolizmie.

2.Lodówka przydatna w kulturystyce!

Ja wychodzę z domu rano do pracy i nie wracam do domu z siłowni, by zjeść obiad. Pojawiam się w nim dopiero późnym wieczorem. Czy mimo to nadal mogę osiągać przyzwoite wyniki, nie jedząc tych wszystkich posiłków?

To zależy od tego, co rozumiesz przez „przyzwoite". Jeśli trenujesz i jesz wystarczającą do przyrostu liczbę kalorii, to oczywiście nadal możesz robić postępy. Jeśli jednak chcesz jak najlepiej wykorzystać swój trening, będzie znacznie korzystniej, jeśli będziesz jadł częściej. Choć rozkład dnia może nie pozwalać na sześć posiłków, założę się, że mógłbyś jeść częściej, gdybyś zabierał jedzenie ze sobą. Nasza rada: kup małą lodówkę, by móc zabierać ze sobą jedzenie i jeść tyle razy dziennie, ile trzeba. Jeśli to zrobisz, poczujesz, że twój trening daje lepsze efekty. Jeśli wychodzisz z domu po śniadaniu (posiłek pierwszy) i wracasz dopiero przed pójściem spać (posiłek szósty), to znaczy, że co najmniej cztery posiłki powinieneś zabierać ze sobą. Oto nasze propozycje:
Posiłek drugi: trzy gotowane jajka i kawałek owocu. Zjedz to przed południem. Posiłek trzeci: około 170g gotowanego mięsa (chudego indyka, szynki z indyka) oraz sałatka z makaronem i warzywami na zimno. To może być szybki lunch.

Posiłek czwarty: niskowęglowodanowy napój proteinowy (przygotowany w plastikowej butelce lub zmieszany z wodą tuż przed wypiciem) i kawałek pełnoziarnistego chleba z naturalnym masłem z orzeszków ziemnych. To jest popołudniowy posiłek przed treningiem. Posiłek piały: potreningowy napój proteinowy, który można wypić w drodze do domu. Powinien zawierać około 60g węglowodanów prostych i 30g białka.
Swoje posiłki powinieneś przygotowywać z wyprzedzeniem, nawet na kilka dni naprzód. Spakuj przenośną lodówkę poprzednie' go wieczora, byś nie mógł się tłumaczyć, że rano nie miałeś na to czasu. W ciągu dnia znajdź czas na posiłki, nawet jeśli miałbyś jeść w samochodzie, podczas przerwy na kawę lub w drodze na następne zajęcia.

Z pewnością podjąłeś się ważnego zobowiązania, by trenować. Ale ma to tylko sens wówczas, jeśli podejmiesz się innego ważnego zobowiązania: by właściwie się odżywiać. Tylko w ten sposób Twoja ciężka praca wyda wspaniałe owoce.

3.Białko buduje i odbudowuje

Białko jest niezbędne do życia. Bez tłuszczu i węglowodanów możemy przez pewien czas przetrwać bez szkód dla zdrowia, ale bez białka - życie nie jest możliwe. Dodajmy jednak, że we wszystkim co żywe jest mniej lub więcej białka...

Białko jest nie tylko w jajkach, w tym co pochodzi ze świata zwierzęcego ale także w tym co pochodzi ze świata roślinnego. Niezależnie od tego skąd pochodzi białko, składa się ono ze "stu stysięcy i więcej cegiełek". Te "cegiełki" to aminokwasy. Z 20 rozmaitych mogą powstawać wręcz nieograniczone struktury, kombinacje, zestawienia... Przy czym każde białko - czy to z mięśni, krwi czy z trawy lub ziarna - ma swój charakterystyczny układ aminokwasów, czyli swoje "jedyne" białko.

Organizm ludzki także po zakoączeniu wzrostu, jest ciągłym "planem budowy". Stare cegiełki muszą być wycofywane, a na ich miejsce muszą być wbudowywane nowe. Tak więc człowiek potrzebuje stałego dowozu białka.

Ilość białka niezbędna organizmowi ludzkiemu zależy od wieku. Dzienne zapotrzebowanie na białko, w gramach na 1 kg wagi ciała kształtuje się następująco.

# Niemowlęta - 2,2 - 2,5

# Dzieci w wieku od 4 do 12 lat - 1,5 - 2,0

# Młodzież w wieku od 12 do 18 lat - 1,0 - 1,2

# Dorośli - 0,9

# Kobiety ciężarne - 1,5

Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie zdziwi, że dostaje np. niewiadomo skąd jakiejś egzemy albo artretyzmu, lub ma coś z nerkami.

Gdy przez długi czas organizmowi brakuje białka (zwierzęcego czy roślinnego), to zmniejsza się sprawność fizyczna i umysłowa, spada odporność na choroby itp. Szczególnie jest to niebezpieczne w najmłodszym wieku: u niemowląt, dzieci, a także młodzieży. Tym bardziej, że braków białka nie da się już nadrobić w późniejszym wieku, nawet przy najprawidłowszym odżywianiu.

Nasz organizm nie umie magazynowac większych ilości białka, toteż zapotrzebowanie na nie powinno być codziennie zaspokajane. Niektóre "cegiełki" czyli aminokwasy, nasz ustrój potrafi sobie sam skonstruować, o ile ma odpowiedni do tego budulec.

Wartość białka zależy od jego zestawu aminokwasów. I tak białka pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery, jaja, mięso) mają wszystkie konieczne aminokwasy, uznano więc je za pełnowartościowe. Białka pochodzenia roślinnego nie odpowiadają białku naszego ciała, są nieco inne. Albo czegoś im brakuje, lub proporcje są nie te, ale potrafią się uzupełniać . Nawet maleąki dodatek białka zwierzęcego świetnie uzupełnia białko roślinne. Praktycznie połowe dziennej dawki białka (35-40%) powinny pokrywać białka zwierzęce a resztę białkiem roślinnym.

Nasze przyzwyczajenia jedzeniowe nie tylko zaspokajają potrzeby białkowe, ale je przewyższają. Tak więc wszyscy młodzi kulturyści wiecie już, że białko jest niezbędne ale oczywiście w rozsądnych ilościach.


4. Dobrodziejstwo dla człowieka - woda
Zdrowie zależy od wielu czynników, ale żaden nie jest ważniejszy niż woda. Użytek, jaki z niej robimy, w znacznym stopniu decyduje o stanie naszego ciała i umysłu.

Jeżeli nie pije się wystarczającej ilości wody, organizm musi wydalać trujące produkty przemiany materii w formie bardziej skondensowanej, powodując nieprzyjemny zapach skóry, przykry zapach z ust i cuchnący mocz. Zdrowie zależy od wielu czynników, ale żaden nie jest ważniejszy niż woda. Użytek, jaki z niej robimy, w znacznym stopniu decyduje o stanie naszego ciała i umysłu.
Każda tkanka, narząd czy układ działa w płynnym środowisku. Z oczywistych względów wody potrzebuje krążenie krwi, słuch, wzrok i wszystkie funkcje trawienne, od wydzielania śliny począwszy, a na ruchach robaczkowych skończywszy. Nie moglibyśmy połykać, mrugać oczami czy mówić - bez wody. Picie 8 szklanek wody dziennie skutecznie chroni przed przybieraniem na wadze, a nawet pomoże ci zrzucić kilka kilogramów, jeśli masz nadwagę. Pragnienie może być mylone z głodem. Gdy pojawi się, spróbuj zamiast jedzenia wypić I lub 2 szklanki wody, a zapewne głód zniknie. Woda jest jednym z najlepiej znanych leków moczopędnych. Jeśli masz obrzęki (nie spowodowane niewydolnością serca), wypij szklankę albo dwie wody, a pozbędziesz się większej ilości wody zewnątrzkomórkowej, niż wypiłaś. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co może być przyczyną przewodnienia i obrzęków. Wypijanie nieco większej ilości wody w ciągu dnia pomoże wypłukać tę zbyteczną sól. Popularny hiszpański toast brzmi: „Salud y Pesetas", co znaczy: „Za twoje zdrowie i majątek". Z pewnością nie ma napoju godniejszego tego toastu niż woda. Każdy, kto ma zdrowie, posiada niezmierne bogactwo. A zdrowie w dużej mierze zależy od ilości i jakości wypijanej wody.

5.Jak dużo wody należy pić?
Wystarczająco tyle, aby utrzymać jasnosłomkowy kolor moczu. Organizm traci około 10-12 szklanek wody w ciągu doby poprzez skórę, płuca, mocz i stolec. Pokarm dostarcza od 2 do 4 szklanek wody. Pozostaje więc jeszcze do wypicia 6-8 szklanek wody. Czysta woda nie wymaga trawienia, nie powoduje zaburzeń w funkcji organizmu, nie zawiera dodatkowych kalorii, dlatego znaczenie mato, jaki rodzaj napoju pijemy. Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w formie różnych napojów. Jednak spożywanie niektórych z nich powoduje negatywne skutki w organizmie. Wiele napojów zawiera substancje wymagające trawienia w przewodzie pokarmowym i dostarczające dodatkowych kalorii, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wahania poziomu cukru we krwi i opóźnia trawienie. Jeżeli w napojach występuje cukier, wymaga on do własnej metabolizacji dodatkowej ilości wody. Większość napojów słodzonych zwiększa też wydzielanie kwasu żołądkowego, co sprzyja nadkwasocie i wrzodom. Napoje dietetyczne, nie zawierające cukru (oraz czarna kawa i herbata bez cukru), rozwiązują problem dodatkowych kalorii, nie są jednak pozbawione negatywnego wpływu na organizm.

6.Zasady zdrowego odżywiania

Prawidłowe żywienie człowieka opiera się na pokrywaniu zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe. Zapotrzebowanie takie wyznacza się za pomocą norm żywieniowych, określających ilość składników, które powinny być przyjęte w pożywieniu.

Prawidłowe żywienie człowieka opiera się na pokrywaniu zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe. Zapotrzebowanie takie wyznacza się za pomocą norm żywieniowych, określających ilość składników, które powinny być przyjęte w pożywieniu. Jest wiele diet, które są zalecane dla ludzi otyłych czy chorych. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu zależy jednak od różnych czynników, takich jak: wiek, płeć, klimat lub rodzaj wykonywanej pracy. Zapotrzebowanie energetyczne wyraża się w kaloriach (1 kaloria — 1 cal) - jest to ilość energii potrzebna do ogrzania 1 g wody o 1°C, lecz w układzie SI jest to dżul (J). W wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej powinny znajdować się wszystkie składniki energetyczne potrzebne organizmowi, w tym około 15% białek, 55% cukrów i 30% tłuszczów. Dziewczynie w wieku 13 lat potrzebne jest dziennie 420 kcal białek. 1540 kcal cukrów oraz 840 kcal tłuszczów.

Podstawowe Zasady Żywienia zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia:
1. Jedz regularnie co najmniej trzy posiłki dziennie. Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania.
2. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różne produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane.
4. Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurt5r o obniżonej zawartości tłuszczu.
5. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.
6. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja).
7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć. Nie dosalaj.
8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw.
9. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywieniem energii (kalorii).


7.Co o białku każdy miłośnik kulturystyki powinien wiedzieć ?

Każdy nawet początkujący miłośnik dźwigania ciężarów, wie, że podstawą do uzyskania dobrych rezultatów jest odpowiednia dieta, a przede wszystkim białko. Nie zawsze jednak wiemy, dlaczego akurat białko, skąd je brać, jak spożywać i co ono właściwie daje. We wszystkim, co robimy i w czym chcemy osiągnąć jakieś wyniki, niezbędna jest wiedza, bo ona w połączeniu z ciężką pracą daje najlepsze efekty. Co to jest białko? Białko to główny budulec organizmu. Stanowi około 15% masy ciała i jest obecne przede wszystkim w mięśniach. Zbudowane jest z aminokwasów, związków zawierających cztery pierwiastki niezbędne do życia: węgiel, wodór, tlen i azot. Zwykle białko składa się z około 20 aminokwasów, ale wiele z nich występuje w cząsteczce białka kilkakrotnie, tak że cząsteczka białka może obejmować 500 lub więcej jednostek aminokwasów ułożonych w określonej kolejności.

eoretycznie można spożywać tyle białka, ile się chce, ale warto jednak wiedzieć, że zbyt duże ilości białka są niewskazane. W wątrobie nadmierna jego ilość zamieniania jest na glukozę oraz produkty uboczne, takie jak mocznik, który jest następnie wydalany. Nadmiar białka prowadzi także do zakwaszenia organizmu, co powoduje zwiększoną utratę wapnia w tkanki kostnej. Dlatego zamiast jednorazowo zjadać tyle, ile jest tylko możliwe, lepiej co kilka godzin zjadać mniejsze ilości, ale częściej. Jeśli będziesz jadł częściej mniejsze ilości białka, lepiej będzie ono trawione i wchłaniane. Optymalnym rozwiązaniem jest spożywanie od 5 do 8 posiłków dziennie, z których każdy powinien zawierać od 20 do 40 gramów wysokowartościowego białka. Ponadto aby ułatwić właściwe przyswajanie białka, a w szczególności dużych dawek powinno się przestrzegać pewnych wskazówek

8.Jak odżywiają się najlepsi


Mariusz Strzeliąski
posiłek 1 - 150 gram płatków owsianych, 10 białek z jaj Mariusz Strzeliąski
posiłek 2 - 125 gram ryżu, 250 gram piersi z kurczaka lub indyka
posiłek 3 - 125 gram kaszy gryczanej, 250 gram ryby
posiłek 4 - 150-200 gram makaronu razowego, 150 gram sera twarogowego chudego
posiłek 5 - 125 gram ryżu, 250 gram piersi z kurczaka lub indyka
posiłek 6 - pieczywo razowe, warzywa, piersi wędzone z kurczaka lub indyka

Piotr Głuchowski
posiłek 1 - 250 gram płatków owsianych, 25 gram rodzynek, 1 banan (wszystko zmiksowane z wodą)
posiłek 2 - 300 gram chudego mięsa lub 450 gram chudej ryby, 100 gram ryżu, kaszy, makaronu lub 200 gram pieczywa razowego, warzywa, łyżka oleju z ostu
posiłek 3 - jak wyżej
posiłek 4 - 100 gram ryżu, warzywa, 15 białek z jaj i 4 żółtka
posiłek 5 - 300 gram halibuta lub łososia, 250 gram ziemniaków, warzywa Piotr Głuchowski
posiłek 6 - 300 gram wołowiny, 250 gram ziemniaków, warzywa, łyżka oleju z ostu

Hubert Olborski
posiłek 1 - jajecznica z 5 jaj, 3 kromki chleba
posiłek 2 - 150 gram płatków owsianych, 50 gram rodzynek, 4 białka z jaj. Całość wymieszana i usmażona posiłek 3 - 100 gram ryżu, 200 gram piersi z kurczaka, porcja warzyw
posiłek 4 - 100 gram makaronu razowego, 200 gram piersi z kurczaka
posiłek 5 - 350 gram ziemniaków, 300 gram filet z ryby (morszczuk, dorsz lub mintaj)
posiłek 6 - 250 gram sera twarogowego chudego, dżem niskosłodzony

Adam Adamski
posiłek 1 - 10 białek z jaj i 2 żółtka, 200 gram płatków owsianych z mlekiem
posiłek 2 - 100 gram ryżu, tuączyk, warzywa
posiłek 3 - 200 gram kaszy jęczmiennej, 150 gram mięsa wołowego, warzywa
posiłek 4 - 150 gram piersi z kurczaka, 150 gram ryżu, warzywa
posiłek 5 - 250 gram filetu z ryby, warzywa

9.Czy jedzenie jajek szkodzi?

No własnie to pytanie bardzo czesto padalo na tym forum a wiec:
Żółtka jaj są bardzo bogatym źródłem cholesterolu w naszej diecie. Czyli z wychodzi na to że jeżeli chcemy uniknąć chorób związanych z dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. Nie koniecznie

Plusy

Jajka są bogate w żelazo, cynk, selen, fosfor, wiyaminy A i D, cholinę oraz witaminy z grupy B. Jaja kurze uznawane są za wzorzec ze względu na wysoką wartość biologiczną. Jedynie brakuju witaminy C, (W pokarmie pochodzienia zwierzęcego ogołnie nie ma wit. C).

Minusy

Jajko jest również bogate w cholesterol, który może prowadzić do niedokrwiennej choroby serca. Czyli wobec tego jest duże prawdopodobieństwo że na stare lata umrzemy przez zawał serca? Otóż NIE.Czyli że jedząc wiecej cholesterolu nie zwiększamy poziomy cholesterolu we krwi.

Zawsze myślano tak że jeżeli coś ma dużo cholesterolu to osoba która dużo ich je bedzie miała wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Oczywiście starono udowodnić się ze to jedzenie jajek nie jest szkodliwe dla organizmu. Np jedno badanie odbyło się w 2005 roku na Uniwersytecie Michigan. Wyniki były takie że osoby jedzące 4 jajka tygodniowe miały niższe stężenie cholesterolu niż osoby które jadły 1 lub mnie w ciągu tygodnia.

No tak. Ale przecież są ludzie co jedzą klilka a nawet kilkanaście jajek dziennie.

10.Zwalcz tłuszcz... tłuszczem

No własnie to dla kolegi ktory w poprzednim temacie miał zastrzezenia do tego punktu.Chociaz w tamtym temacie nie bylo wszystko wyjasnione.No wiec prosze:

Wybierasz posiłki bogate w białko i tłuszcz (tłuste mięso, ryby, sery, śmietana, masło), a unikasz produktów niskotłuszczowych i węglowodanów (owoców, warzyw, pieczywa, kasz, makaronów, słodyczy). Taki dobór składników odżywczych sprawia, że z czasem zaczynasz jeść coraz mniej i coraz mniej chętnie, czego efektem jest wyraźnie zauważalny spadek wagi. Istotne znaczenie ma także znaczne ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów. To głównie bowiem za ich przyczyną dochodzi do nadmiernego odkładania się w organizmie tkanki tłuszczowej, ponieważ sprzyjają one nadprodukcji insuliny.

Dobre rady
Aby stosowanie tej diety było bezpieczne dla twojego zdrowia i przyniosło trwałe efekty:
- staraj się ograniczyć picie kawy i herbaty;
- jeśli palisz, rzuć papierosy;
- regularnie przyjmuj preparaty witaminowo-mineralne. To ważne, ponieważ stosując tę dietę, prawie wcale nie jesz warzyw i owoców;
- sięgając po owoce, wybieraj te, które są bogate w antyrakowe przeciwutleniacze i chroniące naczynia flawonoidy, a ubogie w cukry - czyli maliny, jabłka, wiśnie grejpfruty, mandarynki, brzoskwinie, gruszki. Nie jedz więcej niż pół sporego owocu trzy razy dziennie;
- unikaj produktów z ukrytymi węglowodanami: wędlin, margaryn, majonezu. Zazwyczaj dodaje się do nich cukier i skrobię;
- pij codziennie przynajmniej dwa litry wody mineralnej niezbędnej do przepłukiwania nerek.

Ta dieta jest niebezpieczna moze powaznie zaszkodzic zdrowiu.Bogata w tłuszcz zwierzęcy prowadzi do miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a z powodu chorób układu krążenia umiera ponad połowa Polaków

Jednak ma ona swoje plusy:
Odchudzając się, nie odczuwasz głodu.
- Nie musisz liczyć kalorii.
- Jeśli steki, jajka na bekonie czy pasztet z gęsi to dla ciebie frykasy - będziesz w swoim żywiole.
...i minusy diety
- Nie dostarcza witamin, składników mineralnych i błonnika, co może prowadzić m.in. do pogorszenia kondycji włosów, paznokci oraz zaparć.
- Dłużej stosowana zwiększa ryzyko miażdżycy tętnic.
- Powoduje zakwaszenie śliny, co zwiększa podatność na próchnicę.


A wiec tak jak widac moze nam sie tylko wydawac ze wszystko wiemy.Mam nadzieje ze ten artykuł rozjasni pare spraw
i da nam cos do zrozumienia-mi dal.Wypowiadajcie sie do czego macie zastrzezenia itd.Pozdrawiam

Zmieniony przez - Nowin33 w dniu 2008-11-02 09:59:41
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 82 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3933
spoko art, sog poleciał

zacznij mnie szanować lub znienawidź jeszcze bardziej!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
Artykuł bardziej dla ludzi nie trenujących aczkolwiek interesujący
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 115 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5941
Tutaj juz duzo lepiej niz w poprzednim ;)
Wykupie abon dam soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
"Masa powinna przyrastać w tempie 0.25 do 1 kg na tydzień."

he :D ja zgrublem przez tydzien 1,5 kg :O a jestem super extra chudzielec hardgainer 60kg na 180 cm i nie wiem gdzie mi to poszlo, nawet jesli w tluszczyk to i tak sie ciesze. a co do calosci arta to wiekszosc juz wiadomo ale zes sie napracowal;) - SOQ

Zmieniony przez - durszlak19 w dniu 2008-11-02 14:27:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17596
źródło?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 82 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3933
durszlak19 - może opwiesz jak Ci sie to udało zrobić? w jaki sposób osiągnołeś tak oszałamiajacy przyrost?

zacznij mnie szanować lub znienawidź jeszcze bardziej!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 546 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8791
Majbah zrodla sa rozne.Poprostu zbieralem rozne informacje z roznych stron i zrobilem z nich 10pkt.Wybralem rzeczy ktore według mnie powinny sie ty znalezc.

Zmieniony przez - Nowin33 w dniu 2008-11-02 15:14:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
oszalamiajacy przyrost pogadamy za miesiac majbah zapomnialem ci sogacza zarzucic ostatnio XD no to teraz leci mr. SOGaczewski
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
pewnie raz ważyłeś się naczczo a raz po obfitym obiedzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
nie :P waze sie rano po soczystej "porannej czekoladzie" i "złotawym piwie "
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mleko i dieta

Następny temat

Dieta do oceny.

WHEY premium