skladniki :
1/2 malego jablka = ok. 50 gram
100 gram chudego twarogu<dokl. Quarku> o konsystecji jak smietana
2 bialka z jajek
1 cale jajko
40 ml wody<moze byc mleko jak ktos woli>
20 gram Bialka 85% o smaku waniliowym
1 mala lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki slodziku plynnego
Przygotowanie :
1. Jablko kroimy na bardzo male kawalki
2. Bialka z jajek ubijamy az bedzie sztywna
3. Do 2 miski wbijamy cale jajko , twarog , cynamon , slodzik i wode. Calosc ubijamy okolo minuty mikserem az zrobi sie piana. Na koncu dodajemy bialko waniliowe i mieszamy jeszcze raz.
4. Nastepnie dodajemy do naszej masy kawalki jablka i bialko wczesniej ubite i delikatnie mieszamy.
5. Ciasto dajemy do foremek i pieczemy ok. 15 min w piekarniku w temp. 180 stopni.
6. Babeczki zostawiamy az ostygna i delikatnie wyciagamy z foremek.
Muffins smakuja najlepiej jak sa letnie.
Wartosci odzywcze:
291 kcal.
9,7 gram wegl.
45,7 gram bialka
7,7 gram tluszczu
13,3 % wegl
Na fotkach KOKOSOWE babeczki ale te beda wygladaly podobnie.
Zmieniony przez - Marcin_Olb w dniu 2008-11-11 19:59:25