1. Produkty
- jedna podwójna pierś z kurczaka (moja miała ponad 600g)
- 150-200g pieczarek
- 4 średnie pomidory
- 1 duża czerwona papryka
- brokuł - pół główki
- świeże zioła - bazylia (moje ulubione zioło, bez tego nie zaczynam niczego ) i kolendra
- dwa ząbki czosnku
- 4 zielone cebulki
- oliwa z oliwek
2. Przygotowanie
Kuraka pokroić w paski, doprawić pieprzem i solą, zalać oliwą (ilość wg uznania, ja dałem dużą łyżkę), wymieszać i odstawić na chwilę. Pomidor na 8 części (jak pomarańcze), pieczarki na 4 części. Ułożyć paski z kurczaka z pieczarkami i pomidorami jednej warstwie, jeżeli będzie więcej, to zrobić z tego drugą warstwę.
Dołożyć do tego 2 ząbki czosnku, rozkroić cebulki na pół i rozłożyć na wierzchu. Na wierzchu położyć kilka listków bazylii i kolendry.
Pokroić paprykę w paski i ułożyć na wierzchu. Na samej górze ułożyć brokuły.
Wstawić do piekarnika na 180st na pół godzinki do 40 minut (ja dałem na pół godziny).
Po upieczeniu wyciągamy całość, dodajemy na wierzch kilka listków bazylii i kolendry. Wstawiamy do piekarnika na kilka minut.
3. Smacznego
Tak wygląda po upieczeniu.
4. Rozkład
- białko - 129g
- tłuszcz - 21g
- węglowodany - zależy z czym podamy, ja to jadam z makaronem żytnim.
- kalorie - 709kcal
Do bilansu nie wliczam warzyw.
I jeszcze jedno. Z tego wychodzi z pół kubka dobrego bulionu. Jak ktoś lubi, to można zaprawić mąką i śmietaną i zrobić sos. Ale ja jestem na redukcji, wiec nie bardzo...
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-11-12 01:01:15