W jaki sposób zmobilizowac mózg do optymalnej wydajnosci intelektualnej?
W kontroli nad praca mózgu współzawodnicza dwa aminokwasy. Jednym z nich jest L-tyrozyna, której
mózgu u¿ywa do syntezy neuroprzekazników, noradrenaliny i dopaminy, koniecznych dla uzyskania
jasnosci i szybkosci myslenia, długotrwałej pamieci oraz poczucia równowagi i przytomnosci umysłu.
Drugi to L-tryptofan, który mózg wykorzystuje do wytwarzania innego neuroprzekaznika, serotoniny,
odpowiedzialnego za spowolnienie reakcji, uczucie sytosci po posiłku i wywołujacej sen. L-tyrozyna
znajduje sie w produktach bogatych w białko, takich jak mieso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. Ltyrozyna
jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który znajduje sie w bananach, nasionach
słonecznika, mleku działa obni¿ajaco na sprawnosc umysłowa. Jesli o poranku L-tyrozyna dotrze do
mózgu przez L-tryptofanem spowoduje, ¿e bedzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzien. Jesli
jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, bedzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje
obni¿enie wydolnosci umysłowej a mózg zacznie sie zamykac nawet w srodku dnia. Jesli wiec chcemy
stymulowac umysł przez L-tyrozyne, powinnismy na sniadanie spo¿yc ¿ywnosc bogata w białko, zanim
wezmiemy do ust kes ¿ywnosci bogatej w weglowodany – czyli cukry. W białku zwierzecym i
roslinnym znajduje sie mnóstwo L-tyrozyny, natomiast niewielkie ilosci L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan
potrzebuje weglowodanów aby dostac sie do mózgu. Tak wiec rano spo¿ywamy białko natomiast
wieczorem, przed snem weglowodany, które pobudza synteze serotoniny. Jesli na przykład
powstrzymamy sie od jedzenia makaronu i tym podobnych produktów a¿ do wieczornego produktu,
osiagniemy najwy¿sza energie umysłowa podczas dnia, a ponadto L-tyrozyna zminimalizuje skutki stresu.
Dobroczynne, relaksujace skutki L-tryptofanu odczujemy wieczorem, kiedy nadejdzie czas odpoczynku i
snu.
Weglowodany sa równie¿ potrzebne do uzyskania optymalnej wydajnosci umysłowej, aczkolwiek po
spo¿yciu produktów bogatych w białko. Główny pokarm mózgu stanowi glukoza. Nasz mózg stale
potrzebuje glukozy, która dostarcza mu energii potrzebnej do wszystkich jego funkcji: myslenia,
zapamietywania, rozwiazywania problemów. Weglowodany proste, takie jak rafinowany cukier i maka
daja organizmowi szybki zastrzyk glukozy, po którym nastepuje ostry niedobór. Ogólnie biorac, lepsze sa
weglowodany zło¿one, poniewa¿ rozkładaja sie wolniej. Jak powiedziałem zasadnicza sprawa jest
wybranie odpowiedniej pory dnia na spo¿ycie weglowodanów. Dzien powinien sie rozpoczynac od
zjedzenia produktów bogatych w białko, zas podczas przekasek powinnismy uzupełniac menu ¿ywnoscia
bogata w weglowodany zło¿one, aby utrzymac poziom glukozy we krwi.
Aby przemóc ospałosc umysłowa, podniesc nastrój, uzyskac wieksza jasnosc umysłu, szczególnie jesli
czeka nas wyczerpujaca praca lub nauka, mo¿emy u¿ywac naturalnych składników od¿ywczych
usprawniajacych prace mózgu. Składniki te ułatwiaja przepływ krwi do mózgu i pomagaja chronic go
przed wolnymi rodnikami. Badania naukowe wykazały, ¿e składniki od¿ywcze przedłu¿aja ¿ycie zwierzat
laboratoryjnych o 30-50 procent.
Zmieniony przez - Freestyle. w dniu 2008-11-15 00:15:37