Z góry dzięki za pomoc :)
...
Napisał(a)
Witam, jestem wegetarianinem(nie spożywam mięsa od dzieciństwa), w związku z tym mam kilka pytań. Wiem, że w mięsie występują tzw. aminokwasy egzogenne których nie znajdę w produktach roślinnych. Czy są jakieś inne ich źródła(mam na myśli te naturalne jak i sztuczne - suplementy)??? Jakie są następstwa ich niedoboru(z tego co wiem jednym z nich jest osteoporoza)????
Z góry dzięki za pomoc :)
Z góry dzięki za pomoc :)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Aminokwasy te wystepuja rowniez w jajkach/twarogu - chyba mozesz jesc ? Odzywka bialkowa tez bedzie ok.
...
Napisał(a)
aminokwasy egzogenne wystepują w produktach roslinnych w koncu jak sama nazwa wskazuje organizm ludzki ani inny zwierz nie jest wstanie je zsyntezowac i musi dostarczac je z pozywienia rowniez pochodzenia roslinnego jesli nie jest tylko miesozerca przykladem moga byc najlepiej znane aminy egz. czyli rozgalezione, ktore powstaje jedynie w swiecie roslin i bakterii
...
Napisał(a)
przepraszam was bardzo ;)))) chodziło mi o endogenne, jak to jest z nimi??? ;)))
...
Napisał(a)
napisz jeszcze raz o co ci chodzi
endogenne sa to aminokwasy ktore nasz organizm umie sam syntezowac
egzogenne niepotrafi, dlatego dostarczamy je z pozywienia
endogenne sa to aminokwasy ktore nasz organizm umie sam syntezowac
egzogenne niepotrafi, dlatego dostarczamy je z pozywienia
...
Napisał(a)
Rowniez soja zawiera aminokwasy egzogenne, ale dluzsze stosowanie moze doprowadzic do niedoborow zelaza.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
na 100% chodzi mi o aminokwasy egzogenne ))))
Białka roślin nie nie
są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych
człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Interesują mnie własnie te aminokwasy, których produkty pochodzenia roslinnego nie dostarczają.
Białka roślin nie nie
są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych
człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Interesują mnie własnie te aminokwasy, których produkty pochodzenia roslinnego nie dostarczają.
...
Napisał(a)
W produktach roślinnych występują wszystkie aminokwasy Np. w amarantusie, kaszy gryczanej, komosie ryżowej (quinoa), roślinach strączkowych. Problemem jest jednak ich ilość w konkretnym produkcie, a ściślej- całkowitego ich wykorzystania przez organizm ze względu na graniczną zawartość aminokwasu (ilość danego aminokwasu egzogennego w danej, najmniejszej ilości danego produktu), która może być "wychwycona" przez organizm. Przykładowo,w roślinach strączkowych jest bardzo mało tryptofanu i metioniny. Dlatego też należy tak komponować posiłki zawierające tylko produkty roślinne, aby brak danego aminokwasu w jednym produkcie kompensować innym produktem, który zawiera sporo tego produktu
Polecane artykuły