Dziś zapraszam na paprykowego cycka z warzywami i ziemniaczanym puree oraz surówką ze świeżej i chrupiącej kapusty
Potrzebne składniki:
-Pierś z kurczaka-filet
-Ziemniaki/Kartofle
-Masło prawdziwe/roślinne
-Oliwa/olej
-Sól/Pieprz
-Papryka w proszku (ostra/łagodna/)
-Warzywa (mrożonki/swieże)
-Kapusta
-Ogórek
-Jogurt naturalny
Do zmywania:
-Patelnia
-Łyżka drewniana
-Sztućce
-Talerz
-Miska.
Sposób przygotwania:
Mięso:
Oczywiśćie myjemy cycka, suszymy i pruszymy solą i odrobiną pieprzu. Nacinamy fiet tak na 50% grubości. Teraz możemy przygotować marynatę lub poprostu obsypać kuraka papryką w proszku. Ja posypałem ostrą i łagodną. Wrzucamy kuraka do michy zalewamy olwią i letnią wodą. Wsypujemy naszą paprykę i dobrze wszystko mieszamy. W te dziurki powstałe od wycinania dobrze "upychamy" naszą paprykę. Foliujemy i zostawiamy to najlepiej na noc
w lodówce. Jak się zamarynuje to smak jest dużo intesywniejszy. Dobra jak mam już mięcho to rozgrzwewamy patelnię z oliwą i masłem. Najpierw smażymy na mniejszym ogniu. Kiedy mięso będzie już prawie dobre podręcamy gaz i rumienimy, albo wrzucamy na chwilę do piekarnika.
Warzywa:
Zdejmujemy mięsiwo i wrzucamy nasze warzywa, które również pruszymy papryką, lub je wcześniej marynujemy. Całość podsmażamy Jeśli mamy świeże to proponuję ugotwać.
Puree:
Akurat starsza gotowała ziemniaki, więc zrobiłem coś "ala pire". Ugniatamy ugotowane kartofle wlewając do nich maślanki/kefira albo jogurtu naturalnego ostatecznie mleka i wrzucamy trochę masła. Opcjonalnie dajemy też koper lub drobny szczypiorek. Jeśli jednak nie mamy czasu to gotujemy ryż lub kaszę:).
Surówka:
Szatkujemy kapustę. Kroimy świeże ogurki w kostkę i wrzcuamy do miski. Optymalnie można dodać też kurydzy do tego, ale ja nie miałem akurat. Przyrpawiamy do smaku, lejemy jogurt nat. i skrapiamy odrobiną octu smakowego np. jabłkowego. Żeby to nie był tylko ten spirytusowy. Nie zdrowy i jeszcze śmierdzi
Dobra wszystko mieszamy i podajemy na talerzu z mieśiwem i warzywami oraz puree.
Wartośći odżywcze - białko, tłuszcze, węgle, kcal:
-Kapusta w 200g: 2,4b / 0,4t / 9,8ww / 58kcal
-Filet w 300g: 64,5b / 3,9t / 0ww / 297kcal
-Warzywa: Na opakowaniu :)
-Ziemniak w 200g: 3,8b / 0,2t / 23,6ww / 152kcal
Smacznego!
Zmieniony przez - NTJ w dniu 2008-11-29 17:09:32