SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skorupki jaj

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2991

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1167 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 18139
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.

Źrodło: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#skorupki

Zmieniony przez - idolize89 w dniu 2008-12-03 15:30:29

Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Niby tak. Ale z drugiej strony, pod wplywem wysokiej temperatury weglan wapnia przemienia sie w tlenek wapnia, ktory w naszym organizmie nie jest przyswajalny prawie w ogole.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 31 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 492
musze odswierzyc bo bardzo mnie to interesuje po kij mam tyle supli kupowac jak skorupy z jaj są takie bogate w składniki, a wiec jak to jest ? warto mielić skorupy i szamac czy nie ?
a wy ludzie jecie to ?

zycie to nie BAJKA

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co zjesc

Następny temat

Jaka dieta na Mase

WHEY premium