Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger
...
Napisał(a)
Na forum można znaleźć informacje, że utwardzone tłuszcze roślinne są złe, wiem już, że oleje roślinne naturalnie są tylko ciekłe a przykładowo taka margaryna żeby miała stałą konsystencję jest utwardzona i ma w sobie izomery trans. Ale nigdzie na forum nie ma nic o rafinowanych olejach, takich zwykłych jak np. rzepakowy Kujawski itp. Skoro są rafinowane to chyba im to na dobre nie wychodzi, ale w jakim stopniu są złe? Nie są utwardzone jak margaryna co zresztą widać , to są w nich izomery trans czy nie? Co więc się dzieje podczas procesu rafinacji i czym ona się różni od utwardzania?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Żaden ekspert nie podejmie się próby wyjaśnienia jak to jest?
Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger
...
Napisał(a)
"Utwardzanie olejów, rafinacja oraz długotrwałe podgrzewanie do temperatur wyższych niż 200°C powoduje, że niektóre z wiązań podwójnych ulegają przekręceniu i łańcuchy węglowe układają się na kształt zbliżony do litery Z, a nie jak to jest w łańcuchu cis litery U. Taki kształt cząsteczek wybitnie niekorzystnie wpływa na zdrowie. Izomery trans w dużych ilościach znajdziemy w takich produktach jak: margaryny
twarde, chipsy, frytki, wyroby cukiernicze, ciasta i ciasteczka, torty, wafelki."
znalazłem to gdzieś w necie, tak btw to akurat miałem o izomerach cis i trans na chemii ostatnio :)
twarde, chipsy, frytki, wyroby cukiernicze, ciasta i ciasteczka, torty, wafelki."
znalazłem to gdzieś w necie, tak btw to akurat miałem o izomerach cis i trans na chemii ostatnio :)
...
Napisał(a)
Dzięki, że przynajmniej spróbowałeś pomóc Tak dokładnie to chyba nikt nie wie co to są za procesy, kto ogarnie tę dzisiejszą chemię W każdym bądź razie dobre to one raczej nie są, lepiej dla pewności unikać tanich rafinowanych olejów, oliwa z oliwek extra virgin rządzi
Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger
...
Napisał(a)
Rafinacja olejow nie powoduje powstawania izomerow trans, co nie znaczy, ze nalezy je pic.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Możesz rozwinąć? Co w takim razie jest nie tak z rafinowanymi olejami?
Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger
...
Napisał(a)
Pozwole sie wcisnac
"Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu.
Najlepszą jakością charakteryzują się oleje tłoczone na zimno, mające silny smak i aromat. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne, ale są odporne na wysokie temperatury."
"Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu.
Najlepszą jakością charakteryzują się oleje tłoczone na zimno, mające silny smak i aromat. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne, ale są odporne na wysokie temperatury."
...
Napisał(a)
"Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne" Ok, czyli nie mają właściwości prozdrowotnych, ale czy są wtedy szkodliwe czy po prostu stają się bezwartościowe ale neutralne?
"ale są odporne na wysokie temperatury" Czyli można sobie na nich usmażyć coś od czasu do czasu bo się nie degradują podczas smażenia?
"ale są odporne na wysokie temperatury" Czyli można sobie na nich usmażyć coś od czasu do czasu bo się nie degradują podczas smażenia?
Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger
Polecane artykuły