SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

rafinacja a trans?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2243

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Na forum można znaleźć informacje, że utwardzone tłuszcze roślinne są złe, wiem już, że oleje roślinne naturalnie są tylko ciekłe a przykładowo taka margaryna żeby miała stałą konsystencję jest utwardzona i ma w sobie izomery trans. Ale nigdzie na forum nie ma nic o rafinowanych olejach, takich zwykłych jak np. rzepakowy Kujawski itp. Skoro są rafinowane to chyba im to na dobre nie wychodzi, ale w jakim stopniu są złe? Nie są utwardzone jak margaryna co zresztą widać , to są w nich izomery trans czy nie? Co więc się dzieje podczas procesu rafinacji i czym ona się różni od utwardzania?

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Żaden ekspert nie podejmie się próby wyjaśnienia jak to jest?

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
"Utwardzanie olejów, rafinacja oraz długotrwałe podgrzewanie do temperatur wyższych niż 200°C powoduje, że niektóre z wiązań podwójnych ulegają przekręceniu i łańcuchy węglowe układają się na kształt zbliżony do litery Z, a nie jak to jest w łańcuchu cis litery U. Taki kształt cząsteczek wybitnie niekorzystnie wpływa na zdrowie. Izomery trans w dużych ilościach znajdziemy w takich produktach jak: margaryny
twarde, chipsy, frytki, wyroby cukiernicze, ciasta i ciasteczka, torty, wafelki."

znalazłem to gdzieś w necie, tak btw to akurat miałem o izomerach cis i trans na chemii ostatnio :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Dzięki, że przynajmniej spróbowałeś pomóc Tak dokładnie to chyba nikt nie wie co to są za procesy, kto ogarnie tę dzisiejszą chemię W każdym bądź razie dobre to one raczej nie są, lepiej dla pewności unikać tanich rafinowanych olejów, oliwa z oliwek extra virgin rządzi

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75961 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754448
Rafinacja olejow nie powoduje powstawania izomerow trans, co nie znaczy, ze nalezy je pic.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Możesz rozwinąć? Co w takim razie jest nie tak z rafinowanymi olejami?

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Pozwole sie wcisnac
"Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu.
Najlepszą jakością charakteryzują się oleje tłoczone na zimno, mające silny smak i aromat. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne, ale są odporne na wysokie temperatury."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
"Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne" Ok, czyli nie mają właściwości prozdrowotnych, ale czy są wtedy szkodliwe czy po prostu stają się bezwartościowe ale neutralne?
"ale są odporne na wysokie temperatury" Czyli można sobie na nich usmażyć coś od czasu do czasu bo się nie degradują podczas smażenia?

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17596
do smazenia najlepiej uzywać smalcu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wioślarz i GInekomastia

Następny temat

a takie pytanie :D

WHEY premium