SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

mykroproteiny (bialko z grzybow)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3415

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 793 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11813
Cenione przez wegetarian białko grzybowe (mykoproteina), które pozyskuje się poprzez dodanie tlenu, azotu, glukozy i minerałów do Fusarium venenatum, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy typu 2. i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Dieta obfitująca w mykoproteinę obniża bowiem poziom cholesterolu, cukru i insuliny we krwi, a ponieważ wydłuża uczucie sytości, zapobiega przejadaniu się.

Wg specjalistów, mykoproteina jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Wiele osób ceni ją wyżej od soi. Podobnie jak w tym drugim przypadku, przygotowuje się z niej np. kiełbaski czy rodzaj kotletów mielonych. W Wielkiej Brytanii kupić można całą linię tego typu produktów. Quorn to zarówno półprodukty, jak i dania gotowe. Nie mogą ich spożywać weganie, ponieważ jako substancję wiążącą wykorzystano białko jaja kurzego.

Dietetycy, np. Angela Dowden, którzy przeanalizowali dane na temat wpływu zdrowotnego białka grzybowego, zauważyli, że spożywanie przez 3 tygodnie 190 gramów mykoproteiny dziennie owocuje 14-proc. spadkiem stężenia cholesterolu. W porcji grzybowego zastępnika mielonego znajduje się zaś 80 g mykoproteiny. W przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu zjadanie 120-140 g białka grzybowego dziennie zaowocuje nieco mniejszą, ale nadal wyraźnym zmianą (10-proc. spadek).

Cudowny pokarm spowalnia transport cukrów z żołądka do krwioobiegu. Dzięki temu nie dochodzi do nagłego skoku stężenia glukozy po posiłku. Aż chce się spróbować...


Autor: Anna Błońska


zrodlo http://kopalniawiedzy.pl/mykoproteina-bialko-grzybowe-cukrzyca-cholesterol-otylosc-sytosc-Fusarium-venenatum-6278.html


dobra sprawa jesli ktos sie odchudza najlepsze jest to ze zbija insuline
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1515
wiec grzybki dobra sprawa? rownie dobre jak kurczak przed treningiem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 793 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11813
znalazlem cos takiego jeszcze

"Susz grzybowy zawiera oczywiście mniej strawnych białek niż mięso czy inne produkty pochodzenia zwierzęcego ale białka te są jakościowo równorzędne."

to by wygladalo ze zawieraja pelna pule aminokwasow ale ze wzgledu na trawienie bialek to kurczak lepszy przed jak i po treningu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 11
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat???
Czasem zdarza mi się kupić Quorn mince zamiast mielonego mięsa.Smakuje jak prawdziwe oprócz "kurczaka" Quorn, jest ohydny i mnie odrzuca w smaku.
Dodam że moja siostra ma na to silne uczulenie ( wymiotuje cały dzień ) mi i mojemu chłopakowi na cale szczęście nic nie jest.

Zmieniony przez - Bomb w dniu 2015-03-25 13:36:07
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ketoza - tluszcz zapasowy czy z pozywienia ?

Następny temat

Cudowne bieganie na redukcje dla OPORNYCH

WHEY premium