Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
95
Witam,
Trenuje codziennie MMA i chce wyrzeźbic kaloryfer Diete trzymam ale nie wiem za bardzo jakiego żródła węglowodanów wybrac...Wcześniej jadłem ryż ale po dłuższym czasie miałem zatwardzenie, później banany i też zatwardzenie wybrałem grachamki ale z tego co czytałem to bułki nie sa za dobre przy redukcji. Co polecacie?
I co sądzicie o wędzonej rybie i piersi z kurczaka jako źródle białka ?
Szacuny
4
Napisanych postów
217
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11724
Jak czytam twoją wypowiedź to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Dietę musisz urozmaicać, a nie jeść tylko ryż i pierś kurczaka 6 razy dziennie 42 razy w tygodniu. Dobrze, że tylko na zatwardzeniu się skończyło <rotfl> Grachamki może nie są najlepszym źródłem węgli, ale to nie znaczy, że nie możesz już ich włączyć do diety. Jak zjesz je 2-3 w tygodniu to nie umrzesz, jednak jako główne źródła węgli traktuj płatki owsiane zwykłe/górskie, ryż brązowy/dziki, makaron brązowy/durum oraz kaszę gryczaną/jęczmienną/kuskus. TO samo tyczy się białka. Nie możesz jeść tylko wędzonej ryby i kurczaka. Są jeszcze jajka, rybę lepiej jeść upieczona/ugotowana a można i usmażyć. Mięso też nie kończy się na drobiu - jest jeszcze wieprzowina, wołowina itd. Do tego warzywa i oczywiście tłuszcze, np. orzechy, oliwa z oliwek, awokado, siemię lniane. Pamiętaj o błonniku (np. otręby pszenne, brokuły) bo inaczej do końca życia normalnego kloca nie postawisz. Tyle ode mnie
Zmieniony przez - meriadoc w dniu 2008-12-23 16:15:03
Szacuny
2
Napisanych postów
303
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19899
Węglowodany złożone zapewniają w miarę stały dopływ energii do Twojego organizmu. Także węglowodany proste dostarczają dużo energii, jednak robią to w zdecydowanie krótszym czasie. Zdarza się, że organizm nie jest w stanie magazynować tej energii i potem nadwyżka zostaje zamieniona w tłuszcz. Węglowodany proste powodują szybszy wyrzut insuliny i mają wyższy IG. Należy jednak pamiętać w tkankę tłuszczową odkłada się nadmiar kalorii niezależnie czy pochodzą one z węglowodanów (prostych/złożonych)/tłuszczu/białka.
Godne polecenia są:
- kasza gryczana
- kasza jęczmienna
- makaron durum
- ryż brązowy
- płatki owsiane
To tak pokrótce.
ooo ktoś mnie uprzedził:
Zmieniony przez - Pakofak w dniu 2008-12-23 16:30:37
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
95
Po ryżu białym jest ok, po brązowym jest zatwardzenie:( a co sądzicie o orzechach jako źródle węglowodanów?
meriadoc jako źródle węglowodanów jadam gotowany kurczak, twaróg, tuńczyk, jajka itp. pytam się o wędzone potrawy bo słyszałem że są nie zdrowę, a chciałbym trochę urozmaicic moja dietę:)
A grachamki, słyszałem że bułki mają jakiś zmiękczacz i dlatego wydaje mi sie że powinienem je wyrzucic z mojej dietki:)
Szacuny
4
Napisanych postów
217
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11724
Jak będziesz patrzył na wszystko takimi kategoriami to nic nie będziesz jadł, bo kurczaki są naładowane hormonami, warzywa pryskane jakimiś chemikaliami itd. Nie popadaj w skrajność. Jak zjesz 2 razy w tygodniu wędzoną rybę to nie umrzesz. To samo tyczy się grachamek. Jeżeli masz na nie ochotę bądź nie masz nic innego pod ręką to lepsze grachamki niż zwykłe białe pieczywo.
Szacuny
13
Napisanych postów
2926
Wiek
39 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
53926
Po ryżu białym jest ok, po brązowym jest zatwardzenie
Dziwne
Powinno być odwrotnie
Być może pijesz za mało płynów między posiłkami, ponieważ produkty bogate w błonnik "chłoną" wodę w jelicie, więc zbyt mała ilość wody = zbyt duża gęstość kału i zatwardzenia.
Pamiętaj też o dużej ilości warzyw!!!
Wędzone możesz czasami zjeść, dla urozmaicenia, nic się nie stanie
Bułki są niezdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo syfnych dodatków, o których istnieniu nawet pojęcia nie mamy
Jeśli już to prawdziwy, 100% razowiec na zakwasie, najlepiej upieczony w domu (przepis w dziale "Kuchnia").
Orzechy są super, ale raczej jako źródło zdrowego tłuszczu
Zmieniony przez - meraviglia w dniu 2008-12-24 11:04:33