"Ten, kto nie jest wystarczająco odważny by podjąć ryzyko, niczego w życiu nie osiągnie" - Muhammad Ali
...
Napisał(a)
Chciałbym wyrazić swoją opinię na temat miodu. Na początek krótka informacja o skaldzie miodu:
"Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią węglowodany (średnio 77%). Zawartość cukrów
redukujących w polskich miodach nektarowych i spadziowych waha się od 67,9 do 77,7%. Przeważają cukry proste. Przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, a fruktozy 38%. Sacharoza występuje w miodach odmianowych w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do 7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych
typach i odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów (m.in. trehalozy, izomaltozy, melibiozy i gencjobiozy)."
Biorąc po uwagę, że miód zawiera 30% glukozy i 38% fruktozy bardzo wątpię w to, że jest on odpowiednim posiłkiem przed treningowym. natomiast uważam, że jest idealny po treningu w celu uzupełnienia zapasu glikogenu.
"Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią węglowodany (średnio 77%). Zawartość cukrów
redukujących w polskich miodach nektarowych i spadziowych waha się od 67,9 do 77,7%. Przeważają cukry proste. Przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, a fruktozy 38%. Sacharoza występuje w miodach odmianowych w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do 7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych
typach i odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów (m.in. trehalozy, izomaltozy, melibiozy i gencjobiozy)."
Biorąc po uwagę, że miód zawiera 30% glukozy i 38% fruktozy bardzo wątpię w to, że jest on odpowiednim posiłkiem przed treningowym. natomiast uważam, że jest idealny po treningu w celu uzupełnienia zapasu glikogenu.
...
Napisał(a)
Zgadza sie. Nie jest on dobrym zrodlem weglowodanow przed treningiem. Po treningu, moze nie idealny, ale moze byc.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły