...
Mam pytanie odnośnie gotowania mięsa. Jak mam liczyć kaloryczność powiedzmy udka z kurczaka po ugotowaniu?(innych rodzajów mięs także) Przecież wiadomo, że traci ono tłuszcz. W dodatku zdejmuje z niego skórkę. Ile kcal będzie miało takie udko, po ugotowaniu ważące 120g(same mięso z niego)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/h-k.htm
dla przykladu: Kurczak, piersi bez skóry (100g): [kcal]=100 [bialko]=21,5 [tluszcze]=1,3 [weglowodany]=0
dla przykladu: Kurczak, piersi bez skóry (100g): [kcal]=100 [bialko]=21,5 [tluszcze]=1,3 [weglowodany]=0
...
Napisał(a)
No to mamy powiedzmy udko ze skórą. Ważę je razem z kością, ma 100g. Czyli to udko ma 161 kcal? I gdy je ugotuje też będzie miało 161? - przecież pozbędę się z niego części tłuszczu gotując je?
Albo ryba...Skąd mam wiedzieć ile kcal ma kawałek karpia? Zważę go surowego i co? Przecież połowa to ości...
Proszę o odpowiedź ;)
Albo ryba...Skąd mam wiedzieć ile kcal ma kawałek karpia? Zważę go surowego i co? Przecież połowa to ości...
Proszę o odpowiedź ;)
...
Napisał(a)
Ubytki makroskładników po ugotowaniu są tak małe że nie robi to różnicy jeżeli nie zostaną uwzględnione w bilansie.
Po drugie myślę że wyliczenie tych ubytków było by niemożliwe w domowych warunkach.
Waga kości też jest nieznaczna.
Wartości mięs bez skóry znajdują się w tabelach.
Grunt to nie zwariować , liczby liczbami a i tak dostarczamy kilka dobrych % mniej/więcej wartości jakie znajdują sie w cyfrach
Po drugie myślę że wyliczenie tych ubytków było by niemożliwe w domowych warunkach.
Waga kości też jest nieznaczna.
Wartości mięs bez skóry znajdują się w tabelach.
Grunt to nie zwariować , liczby liczbami a i tak dostarczamy kilka dobrych % mniej/więcej wartości jakie znajdują sie w cyfrach
Polecane artykuły