SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kilka ciekawych i przydatnych informacji - wejdź !

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1027

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 33482
Mam nadzieje, że się przyda.

1. Świeżość produktów spożywczych

Nie ładuj do lodówki za dużo rzeczy. To sprawia, że powietrze nie może swobodnie przepływać pomiędzy produktami i chłodzenie jest nierównomierne. Zacznij od przejrzenia tego, co zalega w lodówce. Niektórych rzeczy trzeba się pozbyć, bo ich czas przechowywania jest ograniczony. Oto kilka przykładów, jak długo można przechowywać rzeczy w lodówce :

Masło: w lodówce - 10-15 dni; w zamrażarce - 6-8 miesięcy
Kiełbasa: w lodówce - 3-5 dni; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Drób surowy: w lodówce - 2-4 dni; w zamrażarce - 8-10 miesięcy
Ser żółty: w lodówce - 10-14 dni; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Ryby surowe: w lodówce 1 dzień; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Warzywa: w lodówce - 3-8 dni; w zamrażarce - 8-10 miesięcy
Owoce: w lodówce - 2-10 dni; w zamrażarce - 10-12 miesięcy

2. Nalej do szklanki

Nie pij napojów prosto z butelki albo z kartonika. Po pierwsze opakowania są z reguły zakurzone i brudne, po drugie, pijąc, wpuszczasz do środka bakterie z jamy ustnej, które znajdują tam doskonałe warunki do rozmnażania.

3. Nie bój się mikrofali

Na temat przygotowania jedzenia w mikrofali krąży mnóstwo nieprawdziwych informacji. Naukowcy są jednak zgodni. Kuchenka mikrofalowa nie tylko pozwala na podgrzanie potrawy bez tłuszczu, ale także zachowuje wszystkie wartościowe składniki. I jest higieniczna. działanie mikrofali polega na szybkim podgrzaniu molekuł wody w potrawie, co jednocześnie zabija bakterie.

4. Używaj przypraw

Nadmiar soli jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Zatrzymuje wodę w organiźmie i niebezpiecznie podnosi ciśnienie krwi, długotrwałe nadużywanie może przybliżyć ryzyko zawału, wylewu i kamienicy nerkowej. W Polsce jemy co najmniej 2-3 razy więcej soli niż powinniśmy. Bezpieczna dzienna dawka to ilość mieszcząca się na końcu noża. Potrawy mało słone wydają nam się bez smaku ? Używajmy ziół. Ziołowe przyprawy pozwalają zmniejszyć ilość zjadanej soli, gdyż wydobywają smak i aromat z potraw. Dodatkowo poprawiają trawienie, a czarny pieprz zwalcza też rakotwórcze zarodniki pleśni.

Artukuł wydawał mi się ciekawy więc postanowiłem wrzucić go tutaj, być może nie wszyscy posiadają te informacje w głowie

Źródło : Dieta i Fitness; Polska The Times

Zdr.

Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2009-01-08 20:08:14
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

żeby ciało miało proporcje

Następny temat

Najważniejsze sprawy

WHEY premium