Sok z czerwonych buraków - porcja zdrowia dla ludzi w każdym wieku
Powinny go pić dzieci w okresie wzrostu, u których zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, jak również osoby starsze, zagrożone niedoborem wapnia i osteoporozą. Nie powinny zapominać o nim kobiety w ciąży - pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także panie w czasie menopauzy - wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Burak czerwony ma także zbawienne działanie na nasz układ krwionośny. Poprawia krążenie krwi, udrażnia żyły, a tym samym zapobiega powstawaniu zakrzepów. Okazuje się również pomocny przy zwalczaniu poważniejszych dolegliwości, takich jak anemia czy nadciśnienie tętnicze.
W zimowym okresie, kiedy wydatnie spada odporność organizmu, zawarte w soku z czerwonych buraków substancje złagodzą przeziębienia i związane z nimi dolegliwości, takie jak uporczywy kaszel czy chrypka. To dzięki mocy betainy, która przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyspieszając powrót do zdrowia. Niekwestionowane jest także antynowotworowe działanie buraków: zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki i pomagają w naturalny sposób zapobiegać tej groźnej cywilizacyjnej chorobie.
Nieoceniona zasługa buraków to również przywracanie równowagi w układzie pokarmowym. Burak neutralizuje niekorzystne, kwasotwórcze działanie potraw mięsnych i deserów. Wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu. Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek. Mogą być także doskonałym specyfikiem na skołatane nerwy: przywracają spokój, pogodę ducha, pomagają nam zapomnieć o stresie i nerwach.
INFORMACJE Z http://www.zdrowie.senior.pl
NAJWAŻNIEJSZE CZERWONE BURAKI WPŁYWAJĄ KORZYSTNIE DLA MIĘŚNI I MÓZGU.
Zmieniony przez - gnom93 w dniu 2009-01-08 22:21:59