W większości przypadków patrzymy na jedzenie przez pryzmat smaku, a nie jego właściwości zdrowotnych. A tym czasem, już od starożytnych czasów, karczochy używano do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą. Pliniusz opisywał go jako „pokarm dla bogaczy", gdyż karczoch pomagał na schorzenia wynikające ze stylu życia klasy wyższej: przesadzanie z ilością spożywanych tłuszczy i wypijanego alkoholu, które to nawyki nie wpływały dobrze na stan wątroby. Karczoch był także niezwykle wysoko ceniony przez Egipcjan. Ikonografia egipska z V wieku p.n.e. przedstawia tą roślinę jako zioło lecznicze.
Karczoch należy do rodziny astrowatych. Jest krewniakiem dobrze znanego nam ostu i cieszy się dużym uznaniem przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie rozprzestrzenił się ok. XIV w., jednak jeszcze w XVIII w. był on tak drogi, że mogli pozwolić sobie na ten przysmak tylko najbogatsi. Jest rośliną zielną, w ciepłym klimacie byliną, a w Polsce rośliną dwuletnią. Osiąga maksymalnie wysokość 2 m. Jej jadalną częścią są tylko nierozwinięte koszyczki (kwiatostan). Co prawda karczoch rośnie tylko w ciepłym śródziemnomorskim klimacie, ale można go także u nas hodować w rejonach o łagodniejszym klimacie.
Najważniejsze, że dziś coraz częściej mówi się o jego zbawiennym wpływie na zdrowie. A poza znanym od wieków korzystnym oddziaływaniem na wątrobę oraz woreczek żółciowy i coraz powszechniej wymienia się także to, że karczoch jest cennym źródłem błonnika, jak i potasu, wapnia, żelaza, fosforu i innych minerałów. Do tego jednak jego pro-zdrowotne działanie się nie ogranicza.
Zadbać o wątrobę
Co jednak sprawia, że karczoch korzystnie wpływa na stan wątroby i czy działanie to jest rzeczywiście tak ewidentne, jak chciał tego Pliniusz?
Liście karczocha zawierają cynarynę, a także liczne flawonoidy, które to substancje wpływają korzystnie na wydzielanie żółci. Z jednej strony pomaga to w trawieniu tłuszczów (co jest niezwykle cenne dla osób z zaburzeniami trawienia tych składników), z drugiej reguluje gospodarkę lipidów we krwi, w tym i obniża poziom szkodliwego cholesterolu. A to, rzecz jasna, nie pozostaje bez wpływu na zdrowie układu krwionośnego.
Wykryto, że substancje występujące w karczochu korzystnie wpływają także na regenerację komórek wątroby, co jest szczególnie ważne u osób niestroniących od alkoholu. Zresztą i same firmy farmaceutyczne doceniły tę właściwość: wyciąg z karczocha jest coraz częstszym składnikiem preparatów regenerujących wątrobę.
..i całą resztę
Karczoch dodatkowo ma pozytywny wpływ na apetyt i trawienie, stymulując nie tylko wydzielanie żółci, ale i śliny oraz innych soków trawiennych, a jego działanie moczopędne pozwala organizmowi pozbywać się nadmiaru wody, a przy okazji wielu szkodliwych toksyn. Flawonoidy w karczochu nie tylko korzystnie wpływają na wątrobę, ale są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Nie pozostaje więc wiele więcej, niż idąc w ślad za Włochami czy Hiszpanami, do swoich sałatek, pizz czy zapiekanek dodać liście bądź serca karczocha. Tym bardziej, że średnia główka tego warzywa to tylko 60 kcal!
Domowa apteczka
Jak samemu stworzyć lekarstwo z karczochów? Najlepszy będzie samodzielnie przygotowany wywar z liści. W tym celu możemy użyć nawet zewnętrznych liści, które norlmalnie odcinamy, bo są niejadalne. Wrzycamy ok. 12-15 posiekanych liści na pół litra gotującej się wody. Gotujemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia. Przy dolegliwościach wątrobowych i układu pokarmowego pijemy od 1 do 2 szklanek takiego naparu dziennie. Możemy osłodzić go miodem, jeśli ułatwi nam to jego wypicie. Oczywiście możemy korzystać także z ekstraktów z karczochów w postaci tabletek lub po prostu wprowadzić to warzywo na stałe do naszej diety, przynajmniej tam, gdzie jest ono powszechne
źródło: http://www.zdrowie.foody.pl/strony/1/i/928.php
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !