SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pierś indyka z Jamajki ;-) wędlinowa alternatywa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6184

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2296


Pierś indyka z Jamajki

duża pierś indyka (1-1,5 kg)

Marynata typu "jerk":
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyż. octu z białego wina
3 łyż. sosu sojowego
3 łyż. oliwy
1 papryczka jalapeño z zalewy drobno pokrojona lub pare płatków chili czy pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 cebulki dymki część zielona i biała pokrojone w plasterki
ewentualnie morele suszone do nadziania

z marynatą można eksperymentowac

Wymieszać składniki marynaty i zalać nią pierś indyka.
Odstawić w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodówki. Wyjąć z marynaty. Piec w rękawie foliowym lub pod przykryciem z foli alu i w brytfance w 200ºC (razem z marynatą, wówczas pierś jest bardziej soczysta).
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i oczywiście od właściwości naszego piekarnika, zwykle ok. 50 min na 1 kg mięsa.
Na koniec rozciąć rękaw lub odchylić folie i dopiec na wierzchu wg uznania.

Mieso jest soczyste i ma ciekawy słodko-ostry smak

Pozdrawiam



Zmieniony przez - barbella w dniu 2009-02-18 10:18:53
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68749
fajnie wyglada
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
jak bede na diecie to napewno wyprobuje , pewnie jest pycha

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
nienawidze indyka
sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bombowiec
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
hehe przeciez indyk smakuje prawie tak jak kurczak

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3236 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 49504
ja osttanio kupiłem to zupełnie co innego, jakis twardy taki łykowaty jakby, porazka wole kuraka 3 razy bardziej

ILE BY NIE BYŁO TO I TAK JEST ZA MAŁO

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
indyk jest za suchy
jak trampek w ryju

Zmieniony przez - B-50 w dniu 2009-02-18 19:54:06

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 355 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4254
Jak to mówi moja bacia indyk ma "siedmiorakie" mięso.
Najlepiej sie o tym przekonac jak robisz całego indyka. W każdym miejscu mięso jest inne.
Dla mnie indyk to jak kurak :)

rower-power

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Fajna marynata, w podobnej piekłam kiedyś wołowinę i wyszła super, więc spróbuję i w ten sposób przygotować indyka.

A odnośnie mięsa z piersi indyka, to wg mnie jest "szlachetniejsza" od kurczakowej

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2296
dzięki za sogi
co właściwie oznacza ten skrót "Sprytna Odpowiedź Galernika" ? "Spisałeś się Olbrzymie Genialnie" ?

wracając do tematu...suchy, suchy, faktycznie cos w tym jest że indyk ma inna konsystencję niz kura, na szlachetności miesa sie nie wyznaje, może to kwestia obróbki

wiem jedno obok w brytwance piekła sie karkówka....ona nigdy nie wychodzi sucha
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omlet twarogowy

Następny temat

Sposób na brak apetytu - MEGA ZUPKA [LC] [HC]

WHEY premium