Mleko kokosowe - jest to bielmo jądrowe,
wypełniające pustą przestrzeń w nasieniu palmy kokosowej (zwanym orzechem kokosowym).
Ilość mleka kokosowego zmniejsza się w miarę dojrzewania nasienia: W początkowym stadium rozwoju bielmo to występuje w postaci przezroczystej wody kokosowej. W późniejszym etapie wewnętrzna część bielma przybiera postać bogatego w tłuszcze mlecznego płynu, w części obwodowej natomiast bryłki protoplazmy otaczają się pojedynczą ścianą i osiadają, tworząc po podziałach koprę.
Mleko kokosowe zawiera w swoim składzie: tłuszcze, około 5% cukru,
aminokwasy, związki mineralne i witaminę C. Jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko_kokosowe
Z tego co mi wiadomo to w sklepach sprzedaja glownie te niedojrzale kokoswy czyli z "woda",bo gdy kokos jest coraz dojrzalszy to te mleko zyskuje na tłuszcze (inne owoce zamiast tłuszczu w miare dojrzewania sa slodsze,maja wiecej cukru) i te mleko to rzadkosc.Chyba nigdzie nie zjadzie sie odpowiedniej kalorycznosci tylko mozna przyblizyc