SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta a zdrowie oczu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1511

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9059 Napisanych postów 82743 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699809
myślę że warto przeczytać

Człowiek posiada pięć zmysłów, dzięki którym może kontaktować się z otoczeniem. Jednym z nich jest wzrok. Narząd wzroku składa się z wielu skomplikowanych, precyzyjnych mechanizmów, których skoordynowane działanie umożliwia odbieranie bodźców świetlnych i przetwarzanie ich na wrażenia wzrokowe, czyli obrazy. Prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku zależne jest od wielu czynników.

Niezmiernie ważne jest m.in. dostarczenie z dietą pewnych składników odżywczych. Omówiono je poniżej.

Witamina A. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina, która w postaci aktywnej występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w syntezie purpury wzrokowej (rodopsyny) - światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka i umożliwiającego rozróżnianie odcieni szarości. Niedobór tej witaminy hamuje syntezę purpury wzrokowej i może być przyczyną suchości spojówek oraz zmian chorobowych objawiających się upośledzeniem widzenia o zmroku (tzw. kurza ślepota). Witamina A jest również silnym antyoksydantem, chroniącym organizm (w tym narząd wzroku) przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko i przetwory mleczne, masło, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba i żółtka jaj.

Karotenoidy to liczna grupa związków występujących w produktach roślinnych. Niektóre karotenoidy są prekursorami witaminy A. Oznacza to, że w organizmie człowieka są one przekształcane w formę aktywną tej witaminy. Wśród karotenoidów najbardziej popularny jest ß-karoten. Najwięcej tego karotenoidu znajduje się w ciemnozielonych, pomarańczowych i czerwonych owocach oraz warzywach, takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, fasolka szparagowa, pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Do karotenoidów należą również luteina i zeaksantyna - barwniki znajdujące się w centralnej części siatkówki oka, zwanej plamką żółtą. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne. Głównym zadaniem tych barwników jest wzmocnienie bariery ochronnej siatkówki oka (w szczególności - ogromnie wrażliwych na promieniowanie słoneczne komórek w plamce żółtej), czyli udział w filtracji szkodliwego promieniowania ultrafioletowego. Zmiany chorobowe w obrębie plamki żółtej mogą prowadzić do zaburzenia rozpoznawania kolorów oraz postępującej utraty widzenia. Naturalne źródła pokarmowe luteiny to szpinak, sałata, rzepa, gorczyca, brokuły, zielony groszek, seler i kapusta włoska. Natomiast zeaksantyna znajduje się przede wszystkim w ziarnach kukurydzy.

Antocyjany, witaminy C i E oraz selen. Składniki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Antocyjany zmniejszają również kruchość naczyń krwionośnych oraz działają przeciwzapalnie, poprawiając ukrwienie tęczówki oka. Antocyjany znajdują się przede wszystkim w ciemno zabarwionych owocach jagodowych, takich jak: borówki, jagody czy aronia. Witamina C obecna jest w większości warzyw i owoców. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy i nasiona roślin oleistych (np. pestki słonecznika). Selen natomiast znajduje się w ziarnach kukurydzy, soi oraz rybach.

Witamina B2 (ryboflawina) współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości widzenia, łatwe męczenie się oczu, światłowstręt i łzawienie. Bardzo dobrym źródłem witaminy B2 jest mleko oraz jego przetwory, a także pełnoziarniste pieczywo, mięso, ryby, podroby, groch i fasola.

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3
wchodzą w skład błon komórkowych oraz biorą udział w sterowaniu ważnymi funkcjami tkanek i komórek. Dostarczenie z dietą odpowiednio dużej ilości kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 poprawia ukrwienie oka przez zmniejszenie produkcji czynników działających prozapalnie. Niedostateczne spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 zwiększa natomiast ryzyko występowania zespołu suchego oka. Naturalnymi źródłami pokarmowymi kwasów tłuszczowych omega 3 są tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela, tuńczyk), a także niektóre oleje roślinne (lniany, rzepakowy). Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, należy przynajmniej 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby. Osoby, które nie lubią ryb, mogą stosować suplementy diety w postaci kapsułek zawierających ten składnik.

Prawidłowe żywienie to niezbędny element profilaktyki wielu chorób, również chorób oczu. Złota zasada urozmaicenia na talerzu sprawdza się także w tym przypadku. Ochrona narządu wzroku to nie tylko regularne wizyty u okulisty i dobór właściwych szkieł korekcyjnych, ale również prawidłowe żywienie - czyli dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. W codziennym jadłospisie należy zatem uwzględnić różnorodne produkty: mleko i jego przetwory, mięso i/lub ryby, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Te ostatnie są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych - dlatego powinny być dodawane do każdego posiłku.

art.Joanna Wardak
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nowa dieta, prośba o korektę.

Następny temat

Proszę o rade w odchudaniu i nie tylko. POMOCY

WHEY premium