1,5 szklanki zmielonych platków owsianych
1,5 lyzka proszku do pieczenia - wiem, wiem nie do konca zdrowo ale inaczej muffiny nie urosna
odrobina soli
2 duze jajko
1,2 szklanki jogurtu naturalnego (okolo jednego duzego)
2,5 lyzki oleju roslinnego (oliwa lub maslo)
Do tego mozna dodawac bialko, jak kto lubi. Ja robie nie tylko dla mnie, wiec beda neutralne :p:p
Sa to skladniki aby uzyskac podstawowe ciasto, a to jaki smak im nadamy i co bedzie w srodku to nasza wyobraznia tylko wie!!:P
A dzis próbnie robie 4 smaki, dwa wytrawne i dwa na slodko.
A oto skladniki których uzylem:
1) 1/3 szklanki maku + sok z polowy cytryny + 2 lyzeczki slodziku (na 3 muffiny)
2) 4 kostki bialej czekolady (wiem powinna byc gorzka, ale to dla mojej dziewczy, a ona ja uwielbia ) + pól banana + 0,5 lyzeczki slodziku (okolo 3 muffiny)
3) 30g szpianku + pól zabka czosku + garsc pestek slonecznika (luskanych :P :P :P ) (2 muffiny)
4) 30g rózowego lososia z wody (puszka, moze byc tunczyk lub inna dowolna ryba) + 20g kukurydzy z puszki (2 muffiny)
O.K. to tyle jesli chodzi o skladniki.
Platki owsiane jezeli mamy w calosci musmiy zmielic (ja w tym celu uzylem zwyklego blendera takiego do koktajli i dziala ). Zmielone platki owsiane mieszamy z proszkiem do pieczenia i sola, a odzielnie jaja, jogurt i olej. Na koniec miksujemy wszystko razem.
I oto mamy gotowa baze na muffiny. Nastepnie podzielilem ja do miseczek, w których dodawalem poszczególne skladniki w celu nadania im odpowiedniego smaku, ale jesli robimy w tylko w jednym smaku mozna miksowac wszystkie skladniki razem, ale np. kukurydzy czy czekolady nie polecam mixowac w blenderze bo straca swój urok:P.
Po wykonaniu powyzszych czynnosci rozlewamy ciasto do specjalnej foremki na muffiny, jezeli nie posiadamy to w wiekszosci supermaketów mozna kupic papierowe, jednorazwe foremki do muffinów, które tez dzialaja bardzo dobrze.
Po rozlaniu cista polecam na wierzch posypac je, czy tez polozyc
na wierzchu jeden ze skladników, ale to juz tylko dla wygladu :D
Calosc wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-23 minuty do uzyskania zlocistego koloru.
Czas przygotowania okolo 20-30 min., ale po dojsciu do wprawy, oraz jak wszystkie sie robi w tym samym smaku to nawet czas przygotowania moze sie skrócic do 15 minut.
Czas pieczenia 20 min.
Czas laczny nie wiecej niz 60 minut.
A oto nasz efekt końcowy!
Baza (na wszystkie muffiny/ na jednego):
414.6 /~34.55 kcl
21.24g /~1.77g bialko
55.68g / ~4.64g weglo-wodanów
20.93g / ~1.74g tluszcz
z ryba na 1 muffina:
72.5 kcl
3.4g bialka
7.5g weglo-wodanów
3.1 tluszczu
z szpinak na 1 muffina:
50.1 kcl
2.8g bialka
5 weglo-wodanów
2g tluszczu
z bananem na 1 muffina:
95 kcl
2.4g bialka
9g weglo-wodanów
2.5g tluszczy
Duzo weglo-wodanów i sporo kalorii, no ale to w koncu owsiank :D
Zachecam Was do experymentowania z waszymi ulubionymi skladnikami, wrzucajcie w tym temacie wasze pomysly i zdjecia waszych muffinów!
Zmieniony przez - bubelant w dniu 2009-05-28 10:38:32
Zmieniony przez - bubelant w dniu 2009-05-28 10:39:37
Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.