waga:65, wzrost 172, ektomorfik
założenia:
2gB/kg/ 1,7gT/kg/ 7,5 gW/kg
3500kcal
I
swollen 25g
Białko jaja kurzego 65g
Płatki owsiane 100g
Mleko chude 0,5 100ml
Olej z pestek winogron 20ml
B:25 T:26 W:88 kcal:667
---------------------
II
Ryż paraboliczny 100g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 50g
słonecznik 30g
B:24 T:15 W:87 kcal:594
--------------------
III
makaron durum 100g
Olej z pestek winogron 15ml
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 50g
B:23 W:16 T:71 kcal:523
------
po treningu
swollen 25g
dextro 15g
wpc łowickie 20g
Mleko chude 0,5 100ml
B:22 T:2 W:34 kcal:238
----------------
V
Ryż paraboliczny 50g
tunczyk 50g
Olej z pestek winogron 20ml
Chleb żytni jasny 50g
B:17 T:20 W:67 kcal:525
----------------
VI
Olej z pestek winogron 20 ml
makaron durum 100g
B: 12 T:20 W:71 kcal:515
----
Chleb żytni jasny 50g
Twaróg chudy 50g
Olej z pestek winogron 15ml
Ryż paraboliczny 50g
B:16 T:15 W:69 kcal:485
-----------------------
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA B:106% T:101% W:98% KCAL:101%
wcześniej dostarczałem :
3gB/kg(2,5zwierzęcego), 1,5gT/kg, 6,5 gW/kg jednak wyczytałem, że ektomorfik powinien dostarczać 1,8-2,2 max gB/kg także ustaliłem ilość na 2g, w myśl słów: :
"Nadmiar białka w diecie ektomorfika spowoduje wzrost i tak już szybkiego metabolizmu, co w znaczący sposób ograniczy przyrost masy mięśniowej, dlatego radzę nie przekraczać wartości 15% ogółu energii."
Zastanawiałem się nad tym czy wliczać białka roślinne do tego bilansu, czego wcześniej nie robiłem. Jednak nie widzę sensownych powodów, żeby tak dalej robić(?)
Węglowodany:
"Na każdy 1g protein spożywamy 4g węglowodanów, ponieważ w procesie biosyntezy dla utworzenia jednej objętości chemicznej białka, zużywane są 4 jednostki glukozy"
2x66= 132
132x4=528gW
528/66=8gW/kg
W dzienniku wpisałem 7,5, zawsze coś więcej wpadnie :P
Dosyć długo jadłem 6gW/kg i nie obtłuszczałem się, po 6,5 tak samo, więc jedyny tutaj problem to ilość jedzenia :P
Tłuszcze:
Aby wyszło 3500 kcal, muszę dostarczać 1,7 gT/kg
hmm to chyba tyle, prosiłbym o jakieś wskazówki, poprawki ;)