Za najbardziej wrażliwą i nietrwałą witaminę powszechnie uznaje sie wit C. Ja widzialem robione w Polsce badanie oznaczające ilosc wit C w wybranych produktach żywnościowych (zmodyfikowaną metodą Tllmansa), gdzie wyniki w duzej mierze pokrywaly sie z deklarowanymi ogólnie wartościami. Z reszta sama metoda badawcza skomplikowana nie jest i nie potrzeba super laboratorium by pomiar takowy wykonac, stad przeprowadzana jest dośc czesto jako cwiczenie dla studentów niektórych kierunków.
Mam swiadomosc, ze wit C wykladnikiem wzorowym nie jest, ale pewna zależnośc obrazuje. Osobiscie wierze w to, ze wyniki badan wg których witaminy w żywnosci wystepuja w ilosciach sladowych -sa mocno na rekę firmom produkujacym suplementy, czy też ich prasowym podopiecznym - ktorzy chetnie na swoiych łamach publikują takie rewelacje. Nie mowie ze tak jest w wypadku badania na które Ty sie powolujesz. Zwracam jednak uwage - na kolejna zależność.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-06-24 12:03:24