Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego - tzw. prowitamin. Brak witamin to AWITAMINOZA, nadmiar -HIPERWITAMINOZA. Oba te zjawiska są szkodliwe dla organizmu człowieka
2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
Witamina A
Funkcja w organizmie - składnik rodopsyny, potrzebna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków
Skutki niedoboru - sucha i łuszcząca się skóra, tzw."kurza ślepota"
Źródła witaminy - jaja, mleko, masło, wątroba, zielone i żółte owoce oraz warzywa zawierające karoten
Witamina D
Funkcja w organizmie - reguluje wchłanianie i formowanie się kości, zębów.
Skutki niedoboru - krzywica
Źródła witaminy - tran, wątroba, mleko, jaja, masło
Witamina E
Funkcja w organizmie - przeciwutleniacz, wpływa na czynności rozrodcze
Skutki niedoboru - obniżenie płodności , zwyrodnienie mięśni
Źródła witaminy - oleje roślinne, kiełki pszenicy, wątroba, ryby, jaja
Witamina K
Funkcja w organizmie - niezbędna w procesie krzepnięcia krwi oraz syntezie protrombiny
Skutki niedoboru - opóźnione krzepnięcie krwi
Źródła witaminy - warzywa zielone, bakterie flory jelitowej
3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
W ich skład wchodzą witaminy:
-B1
-B2
-B5
-B6
-B11
-B12
-PP
-H
-C
Witamina B1
Funkcja w organizmie - składnik koenzymów wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów
Skutki niedoboru - choroba beri-beri (degeneracja nerwów, osłabienie mięśni)
Źródła witaminy - całe ziarna zbóż, drożdże, wątroba, chude mięso
Witamina B2
Funkcja w organizmie - składnik koenzymu FAD bierze udział w syntezie hemoglobiny
Skutki niedoboru - zapalenie oczu, pękanie kącików warg
Źródła witaminy - drożdże, wątroba, sery, warzywa liściowe
Witamina B5
Funkcja w organizmie - składnik koenzymu A, bierze udział w przemianach białkowo-tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu
Skutki niedoboru - zaburzenia jelitowe, zmiany w skórze, zaburzenia czucia
Źródła witaminy - drożdże wątroba, warzywa, bakterie flory jelitowej
Witamina B6
Funkcja w organizmie - składnik koenzymów w enzymach uczestniczących w metabolizmie aminokwasów
Skutki niedoboru - zaburzenia w układzie nerwowym, niedokrwistość
Źródła witaminy - wątroba, mięso, jaja, rośliny strączkowe (nie sraczkowe)
Witamina B11
Funkcja w organizmie - składnik koenzymów w enzymach biorących udział w syntezie kwasów nukleinowych
Skutki niedoboru - anemia, zaburzenia w rozwoju płodu
Źródła witaminy - drożdże, rośliny liściaste, bakterie flory jelitowej
Witamina B12
Funkcja w organizmie - koenzym enzymów uczestniczących w metabolizmie zasad azotowych
Skutki niedoboru - anemia złośliwa
Źródła witaminy - wątroba, mleko, bakterie flory jelitowej
Witamina PP
Funkcja w organizmie - składnik koenzymów: NAD+ i NADP+
Skutki niedoboru - pelagra (zapalenie skóry, przewodu pokarmowego)
Źródła witaminy - drożdże, otręby, wątroba, mleko, niektóre warzywa.
Witamina H
Funkcja w organizmie - koenzym enzymów uczestniczących w syntezie tłuszczów, wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów
Skutki niedoboru - wypadanie włosów, zmiany skórne
Źródła witaminy - drożdże, żółtka jaj, mięso, wątroba, orzechy, bakterie flory jelitowej
Witamina C
Funkcja w organizmie - uczestniczy w procesach utleniania, syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza, wzmaga odporność na infekcje
Skutki niedoboru - obniżenie odporności na infekcje, szkorbut
Źródła witaminy - owoce cytrusowe, czarna porzeczka, nać pietruszki, warzywa kiszone
Całość wykonałem ja z pomocą książki i zastrzegam sobie kopiowania.
Chwilowo masa, w domowym zaciszu...