SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węgle a KCAL przy redukcji

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2482

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
to jest jak wybieranie strasznego zla i fatalnego zla
niewiadomo ktore gorsze

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Zdecydowanie glukozę wybieram Mięśnie mogą całkiem "sporo" pomieścić glukozy a wątroba jakieś marne 50g

Kompletnie pomijam fakt upośledzenia procesów metabolicznych po spożyciu fruktozy

Zmieniony przez - qazar w dniu 2009-07-10 07:27:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
a jak z odpowiedzia insulinowa przy glukozie?
nie jest uposledzona bardziej niz przy fruktozie?

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Wszystko zależy jak zwykle od czynników ludzki i zewnętrznych. Ludzkich, czyli poziomu zatłuszczenia człowieka, jego naturalnego tempa metabolicznego,enzymów i stanu trzustki no i zdecydowanie ilości glukozy przyjmowanej a także co jej towarzyszy (np. tłuszcze,białka, ww o niższym i/g)

Działanie samej fruktozy na organizm ludzki jest bardziej "upośledzające" bo większe jej ilości są automatycznie przetwarzane w tłuszcz, nie zależnie od innych czynników zewnętrznych jak i ludzkich. Ludzka wątroba niestety z większymi ilościami sobie nie radzi. Podaje się wartość uśrednioną (z taką się spotkałem) 50g ed, wbrew pozorom to nie za wiele... Gorzej jest jeszcze gdy spożywamy przemysłowo przetworzoną fruktozę (jak w tych słodzikach) sprawa tu wygląda jeszcze gorzej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
gdzies po prostu czytalem kiedys..czy moze wyszlo to w jakiejs dyskusji
ze wlasnie - fruktoza w wiekszej ilosci jest od razu przetwarzana w bf, za to glukoza uszkadza/uposledza w wiekszym stopniu odpowiedz insulinowa
ale wiadomo ze bedzie sie to odnosilo raczej do normalnych diet (normalnych tzn. tych gdzie poziom ww jest na jako takim poziomie )

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Jeśli mówisz o spożyciu samej glukozy, to tak. Ale już wejście fruktozy w szlak metabolizmu tłuszczy jest sporym upośledzeniem

ok spadam do stolicy

Zmieniony przez - qazar w dniu 2009-07-10 07:44:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
no porownywalem spozywanie w zasadzie samych solo obu 'substancji' %)

milego

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 185 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8655
"fruktoza w wiekszej ilosci jest od razu przetwarzana w bf"

Jak to? Przecież podobno tyjemy od nadwyżki spożywanych kalorii,
więc jeżeli mieścimy się w dziennym zapotrzebowaniu to jak możemy tyć od samej fruktozy? Wytłumacz mi to.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Fruktoza wysyca wątrobę(glikogenem) z racji że wątroba ma bardzo ograniczone możliwości składowania glikogenu, nadmiar jest przetwarzany w tłuszcz i gromadzony w tkance tłuszczowej. Dodatkowo upośledza metabolizm cukrów w organizmie prowadząc do cukrzycy typu 2

Dietary professionals and physicians often recommend fructose as a preferential sweetener for those with blood sugar disorders (diabetics and people with excess body fat) because it is a low-glycemic sweetener (its glycemic index is 32). However, research now confirms that fructose may be responsible for enhancing blood sugar disorders by actually creating insulin resistance.

Unlike whole natural fruit (not fruit juice) that contains fibre, high-fructose corn syrup has been documented in human studies to raise both blood sugar and insulin - easily placing the body into a fat storage mode and setting the stage for obesity and type 2 diabetes.

Numerous published studies using rodent models show that rats fed fructose develop insulin resistance in a relatively short period of time (just a few weeks). In fact, NASA neuroscientist Dr. Michael Schmidt notes these effects are so predictable that many scientists now use fructose to induce these conditions in animals so they can study drugs that might correct them.

Fructose is Fat Forming

The problems with fructose don’t end there. Research from the National Institute on Aging (NIA) in Baltimore, Maryland, shows fructose is more lipogenic (fat forming) than any other sugar or starch. It also causes greater elevations in blood fats (triglycerides and cholesterol) than other carbohydrates. Excess fructose consumption has resulted in increases in blood pressure, uric acid, and lactic acid. Research shows that those suffering from high blood pressure, high insulin, high triglycerides, non insulin-dependent diabetes, and postmenopausal women are more susceptible to the negative affects of fructose than other individuals.

The insidious side of industrialized fructose should not be ignored any longer. Check the labels on food products you buy. You’ll do your health a favour by avoiding fructose at all costs. Your life may depend on it.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 185 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8655
Czyli teoretycznie rzecz biorąc to tyjemy od nadwyżki kalorii i węglowodanów :).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

prosze o pomoc w ocenie diety

Następny temat

Dieta do POPRAWY!

WHEY premium