Szukalem i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pozowolilem sobie zalozyc temat
Czy w tabelach wartosci odzywczych jesli chodzi o produkty takie jak piersi, uda i skrzydelka z kurczaka i indyka brane jest pod uwage wylacznie mieso czy calosc [mieso+kosc]. Jesli chodzi o skore, to jest to czesto zaznaczone [bez/z], ale co z koscia?
Mam wydrukowane 2 tabele:
1.http://www.megamuscle.pl/btw.html
Pozycja 97: Mięso z piersi kurczaka bez skóry B:21,5
2. http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/
Kurczak, piersi bez skóry B: 21,5
W 2 tabeli nie jest nic napisane ze bez kosci...
Pytanie powstalo w mojej glowie przed chwila - jedzac szyjke z indyka, zwazylem ja przed i po jedzeniu [roznica = mieso] i zaczalem sie zastanawiac jak to potraktowac...
Pozdrawiam