SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

mąka pszenna pełnoziarnista

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11775

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
koles08 taka mąka będzie miała tyle co Jacquess pisze plus minus 5

scobydo mąka to nie najlepsze źródło białka

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 289 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7805
Może troszeczkę odbiję od tematu, ale wartościowsza jest mąka pszenna pełnoziarnista czy żytnia razowa typ 2000?
I która z nich bardziej nadaje się jako dodatek np. właśnie do placków owsianych/omletów?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Zmieniony przez - Norwid KKK w dniu 2009-10-21 22:12:25

"Na chvj mi kaloryfer, skoro mam kocioł grzewczy? "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
" Mąka żytnia razowa nazywana też mąką pełnoziarnistą...

Proces produkcji polega na jednokrotnym zmieleniu całych ziaren żyta i nie przesiewaniu powstałej mąki. Żyto ma twarde ziarna i na taką mąkę nie oczyszcza się ich z pokrywy zewnętrznej dzięki czemu mąka jest ciemniejsza i zawiera otręby oraz zarodki. Mąka nie rafinowana zawiera wszystkie sładniki ziarna. Nigdzie po drodze
nie zniknie nam błonnik, witaminy, minerały czy antyoksydanty. Żyto dobrze wpływa na na kondycję naszej wątroby, śledziony i woreczka żółciowego. Składniki w nim zawarte pomagają w budowie mięśni, odbudowują i oczyszczają naczynia krwionośne. Zawartość fluoru ma dobry wpływ na zęby i wzmacnia ich szkliwo. Wszystkie produkty pełnoziarniste wspomagają trawienie, ograniczają wchłanianie tłuszczu, dają na dłużej uczucie sytości, regulują pozim cukru we krwi, obniżają ryzyko chorób serca i jelita grubego. Z mąki razowej żytniej produkuje się przede wsztystkim chleb razowy żytni i zakwas na żur."
źródło KĄCIK BABCI MALINKI


a tak poważniej czym wyższy typ to mąka będzie grubiej mielona
będzie więc lepsza od 1850
a do placków i omletów bez mąki pozdr

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 410 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6026
Ile ta mąka kosztuje ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
idź do młynu dostaniesz za grosze....

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 289 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7805
Dzięki s.m.p.a.

"Na chvj mi kaloryfer, skoro mam kocioł grzewczy? "

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Coca Cola Light?!!

Następny temat

dieta+jazda na rowerze+spacery

WHEY premium