SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kapsaicyna - tajemnica ostrości

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5158

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
Tematu lepszego wymyślic nie mogłem

"Kapsaicyna (nazwa systematyczna: trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid) to organiczny związek chemiczny, alkaloid "pikantności" - odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten bezpośrednio podrażnia komórki kubeczków smakowych oraz błony śluzowej, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
Kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 roku przez amerykańskiego chemika L. T. Thresha.

Analogiczne do kapsaicyny związki, zwane kapsaicynoidami, o bardzo zbliżonej strukturze chemicznej, są odpowiedzialne za ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej, kurkumy i wielu innych ostrych przypraw korzennych."

Źródło: http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/53/43/

"Papryczki chili wywołują uczucie gorąca nie tylko wskutek podrażnienia receptorów w neuronach czuciowych. Okazuje się, że kapsaicyna nasila termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła.

Yasser Mahmoud zauważył, że kapsaicyna zmienia aktywność SERCA - białka występującego w mięśniach. W normalnych warunkach skurcz powoduje uwolnienie kationów wapnia z retikulum endoplazmatycznego (ER). SERCA aktywnie pompuje kationy z powrotem do ER, wykorzystując przy tym energię z rozpadu wiązań ATP. Mięśnie ulegają wtedy rozluźnieniu.

Po zjedzeniu pikantnej potrawy kapsaicyna wiąże się z SERCA i hamuje jego aktywność pompującą. ATP jest jednak nadal wykorzystywane. Ponieważ nie zachodzi transport jonów, cała energia przekształca się w ciepło.

Mahmoud potwierdza, że kapsaicyna jest pierwszą naturalną substancją, która nasila termogenezę. Opisywane badania wyjaśniają, w jaki konkretnie sposób alkaloid papryczki zwiększa metabolizm i temperaturę ciała. Co prawda w czasie eksperymentów posłużono się dużymi dawkami kapsaicyny (zjedzenie takich ilości jest praktycznie niemożliwe), ale struktura cząsteczki pozwoli zapewne zaprojektować skuteczne leki przeciwko hipotermii."

Autor: Anna Błońska
Źródło: http://kopalniawiedzy.pl/papryczka-chili-kapsaicyna-alkaloid-retikulum-endoplazmatyczne-kationy-wapnia-SERCA-termogeneza-5417.html


Nie znalazłem zbyt wiele info na forum o kapsaicynie. Osobiście lubię ostre potrawy. Tabasco już nie wystarcza, więc zaopatrzyłem się w Mad Dog Inferno - sos 45 razy ostrzejszy od Tabasco

I stąd moje pytanie do was specjalistów, jak spożywanie ostrych sosów czy potraw ma się do ludzi chcących przybrac na masie mięśniowej? Są jakieś przeciwskazania? Jak dotąd widzę tylko same dobre strony
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Rozniez bardzo lubie ostre sosy. Polecam www.ostrakuchnia.pl 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
Cieszę się, że nie jestem sam Strona mi już znana, tym bardziej, że planuje wyhodowac własne papryczki.

P.S.
Dzięki za sogacza domer - mój pierwszy
...
Napisał(a)
Usunięty przez anubis84 za pkt 5 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Jest nas więcej. Też uwielbiam wszystkie bardzo ostre przyprawy, sosy, papryki itd. Sklep bardzo dobry, ostatnio zakupiłem tam dwa prawdopodobnie najostrzejsze w sklepie produkty .
Aktualnie hoduje papryczkę "bhut jolokia chocolate" dla mnie idealnie pasuje ona do ryżu i kurczaka.

Przeciwwskazań raczej nie ma, tzn. mięśniom na pewno nic się nie stanie,a fat się trochę przypali ale zasada "co za dużo to nie zdrowo" tyczy się też ostrych przypraw.
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/58/48/

Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2013-08-13 11:47:58

Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2013-08-13 11:49:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 692 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 138399
Również witam w gronie lubiących ostre przyprawy. Bardzo lubię przyprawy takie jak pieprz cayenne, imbir czy kurkuma.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Pod względem smaku z przypraw zdecydowanie najlepiej smakuje mi habanero, każdego rodzaju. Niestety Jolokia, mimo że sporo mocniejsza to nie daje takiego fajnego smaku

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przewrażliwienie czy fakt? Redukcja.

Następny temat

oceńcie mój plan!! prosze xP

WHEY premium