Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
słuchaj moze cie to zdziwi ale w żółtku masz wiecej białka niz w białku - no ale oprocz bialka jeszcze tłuszcz z tym tez sie licz, a jak już bardzo zalezy na ogarnieciu tej ilosci jajek to och "szkodliwośc" mierzy sie w żółtkach bo białko to ... samo białko i nie moze w zaden spsob zaszkodzic, a cała mitologia szkodliwości jajek opiera sie na tym ze zawieraja relatywnie dużo cholesterolu, przy czym co by nie mówić (a zdania sa podzielone, według jednych pewna ilośc jajek boniza cholesterol, wedlug innych zawsze podwyzsza) cholesterol to nie tylko ten zly tluszcz w naczyniach a wazna podstawa do sekrecji roznych hormonów.
Swoja droga białko jaja to swietne tanie łatwo dostepne źródło bialka (najlepiej ugotowane, bardziej jadalne i łatwiej przyswajalne dla organzimu, no i znacznie bezpieczniejsze)