...
Napisał(a)
Czy to prawda że witaminy z naturalnych produktów maja lepsze wchłanianie od tych zawartych w suplementach?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Wszytstko co naturalne jest zawsze lepsze od syntetycznego odpowiednika.Przynajmniej takie jest moje zdanie
...
Napisał(a)
Bzdura
Nie ma zadnej roznicy miedzy "naturalnymi" a sztucznymi
Wchłanialnosc ta sama
Nie ma zadnej roznicy miedzy "naturalnymi" a sztucznymi
Wchłanialnosc ta sama
...
Napisał(a)
hetmanXF - mylisz się. jest roznica pomiedzy absorbcją i dzialaniem witamin zawartych w pozywieniu, a tych z preparatu witaminowego.
pierwszy lepszy przyklad przyklad - wit E w przyrodzie występuje pod postacią osmiu róznych tokoferoli, w roznych proporcjach i kombinacjach, w tabletce - tylko w jednej.
wit C w pozywieniu tz zazwyczaj wystepuje w otoczeniu bioflawonoidów, które moga miec wplyw na jej trwalosc...
pierwszy lepszy przyklad przyklad - wit E w przyrodzie występuje pod postacią osmiu róznych tokoferoli, w roznych proporcjach i kombinacjach, w tabletce - tylko w jednej.
wit C w pozywieniu tz zazwyczaj wystepuje w otoczeniu bioflawonoidów, które moga miec wplyw na jej trwalosc...
...
Napisał(a)
struktura chemiczna większości witamin pochodzenia naturalnego i syntetycznego jest taka sama, organizm nie jest w stanie tego odróżnić, róznice polegają na formie ich podania - na rodzaju strukturalnych wiązań chemicznych, jakimi jest połączona witamina z innymi związkami organicznymi lub nie organicznymi
witaminy w żywności zazwyczaj sa silnie powiązane ze strukturami chemicznymi zawartymi w pozywieniu, które niekiedy moga utrudnić lub przedłużyc ich wchłoniecie w układzie trawiennym, poza tym na przyswajalność witamin z pożywienia ma również: skład posiłku, rodzaj obróbki kulinarnej, ilość spożytego jedzenia, oraz jakość
najlepiej przyswajalne formy minerałów w tabletkach: chelaty, askorbiniany, pikoliniany, octany, cytryniany, glukoniany
węglany i tlenki są znacznie gorzej przyswajane
zrodło: extra large nr3(7)2008 str 42-44
witaminy w żywności zazwyczaj sa silnie powiązane ze strukturami chemicznymi zawartymi w pozywieniu, które niekiedy moga utrudnić lub przedłużyc ich wchłoniecie w układzie trawiennym, poza tym na przyswajalność witamin z pożywienia ma również: skład posiłku, rodzaj obróbki kulinarnej, ilość spożytego jedzenia, oraz jakość
najlepiej przyswajalne formy minerałów w tabletkach: chelaty, askorbiniany, pikoliniany, octany, cytryniany, glukoniany
węglany i tlenki są znacznie gorzej przyswajane
zrodło: extra large nr3(7)2008 str 42-44
...
Napisał(a)
Faf dal dobre przyklady- róznorodnośc związkow jak i substancje towarzyszące sprawiają, ze w b. wielu przypadkach źrodla naturalne witamin sa lepsze
z mineralami jest juz lepiej bo suplementy mysle, ze w wiekszej mierze doganiaja owe >>naturalne<<
Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2009-08-15 11:03:28
z mineralami jest juz lepiej bo suplementy mysle, ze w wiekszej mierze doganiaja owe >>naturalne<<
Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2009-08-15 11:03:28
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater
...
Napisał(a)
Obecnie nauka idzie w tym kierunku aby witaminy i minerały syntetntycznie związkiem przypominały te naturalne (patrz chelaty, czy zwiazki esetrowe wit. C), więc pewnie za parę lat nie będzie różnicy.
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
Polecane artykuły