Szacuny
20
Napisanych postów
6037
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
46147
Bez sensu te dywagacje...
Jakby nie było, to nie zmienia faktu ze problem ktorego temat dotyczy stanowiu moze 2-3% calosci treningu diety odzywiania i suplementacji wiec roznica jakichkolwiek pozytywow z tego wynikajacych jest tak mała ze niezauwazalna.
Ja osobiscie robie tak ze wegle+amino po trenie a pozniej juz micha.
dajcie spokoj
pzdr.
Bardzo mały człowiek, może rzucać bardzo duży cień...
Szacuny
68
Napisanych postów
22971
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
91876
Ale jak pisałem, że zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi insulinowej, skoro Tobie nie zależy to ok.-nie jestem przekonany czy organizm odrozni rodzyny od carbo ktore ma w skladzie m in to samo
btw
bywało że przy lżejszych treningach nie jadłem w ogole specjalnie wegli po
Kastecior są pozytywy zauważalne, np gęba brzydka mniej brzydka sie robi ja rodzynów wiecej dowalić
Zmieniony przez - bic44 w dniu 2009-09-10 16:32:54
Szacuny
2
Napisanych postów
107
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1558
a ja wrzucę takie zapytanie do tematu - jestem zagorzałym zwolennikiem zastąpienia carbo zwykłym żarciem. I jako początkujący, wciąż szukam najlepszej opcji. teraz wcinam biały ryż. Rodzyny mnie zaciekawiły, jednak... z tego co mi wiadomo - większość, o ile nie wszystkie (a na pewno wszystkie tanie!) rodzynki, są konserwowane tłuszczem i jakimś związkiem siarki. Wystarczy zanurzyć je we wrzątku, by zobaczyc wypływający na powierzchnie tłuszcz. A tłuszczy chyba w posiłku potreningowym unikamy.
Co wy na to?
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Molder - nie nazwałem Cie ignorantem. Zwrócilem jedynie uwage - że ja nic nie moge na to, że Ty czegoś nie rozumiesz - i stosujesz dwie miary do moich - i - Twoich wypowiedzi. A tak nie da się rozmawiać. Nie ma w tym absolutnie napinki - nie przesadzaj. To, że wyrazam się dobitnie wynika z tego i że pewne kwestie - jak i swój stosunek do tej rozmowy wyrażałem wszesniej - mniej dobitnie - ale bez skutku. Nie chcialem byc niemily. Ale nie bardzo wiem po prostu jak mam Ci inaczej przekazać, że np w momencie kiedy stawiasz jakąs tezę i (wybacz przerysowanie) mowisz - "skoro sie z nią nie zgadzasz to pokaż badania że jest nieprawdziwa" - nie jest specjalnie powazne.
newneo88 - my tutaj rozmawiamy faktycznie w pewnej zaleznosci - która w praktyce nie ma wiekszego znaczenia, wiec nie zawracaj sobie za mocno tym glowy. Co do Twoich wątpliwsci dotyczacych carbo - to moim zdaniem mozesz w ogole o tym prodkcie zapomnieć. Po teningu silowym licza sie przede wszystkim dwa parametry: odpowiedz insulinowa i dostepnosc aminowkasów, pownienes wiec dostarczyc w tym czasie mix wegli i bialek. Moze to być mix wpc i rodzynek, moze byc wolowina z ziemniakami lub piers z kurczaka z ryzem...
Bic - w dobie kiedy przywrócenie wlasciwego PH w komórkach miesniowych po treningu uznawane jest za jeden z koniecznych warunków hamowania katabolizmu (wlascwie reklamy stckow kretynowych bazuja w duzej mierz i na tej teorii - vide reklamy olimpa) - wszelkie preparaty o odkwaszającym potencjale - sa na wage złota. Rodzynki są rozwiazaniem fenomenalnym (wspólczynnik PRAL ponizej -20), pomimo dodatku dwutlenku siarki...
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
soltys88 - nie ma obowiązku brania bcaa po treningu. Jest to fajny dodatek poprawiajacy regeneracje potreningową, zasadnośc jego stosowania - to kwestia indywidualna.
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
PIsalem, ze mix bialek, wegli i aminokwasówjest lepszy niz mix samych wegli i aminokwasów. Przypadkiem wpadlem na ten abstrakt wiec wrzucam tutaj, bo wpisuje sie w kontekst mojej wypowiedzi:
Effect of an amino acid, protein, and carbohydrate mixture on net muscle protein balance after resistance exercise.
Full Abstract
This study tests the hypotheses that (a) a mixture of whey protein, amino acids (AA), and carbohydrates (CHO) stimulates net muscle protein synthesis to a greater extent than isoenergetic CHO alone after resistance exercise; and (b) that the stimulatory effect of a protein, AA, and CHO mixture will last beyond the 1st hour after intake. Eight subjects participated in 2 trials. In one (PAAC), they ingested 77.4 g CHO, 17.5 g whey protein, and 4.9 g AA 1 hr after resistance exercise. In the other (CON), 100 g CHO was ingested instead. They received a primed constant infusion of L-[2H5]-phenylalanine, and samples from femoral artery and vein, and biopsies from vastus lateralis were obtained. The area under the curve for net uptake of phenylalanine into muscle above pre-drink value was 128+/- 42 mg x leg(- 1) (PAAC) versus 32+/- 10 mg x leg (-1) (CON) for the 3 hr after the drink (p =.04). The net protein balance response to the mixture consisted of two components, one rapid immediate response, and a smaller delayed response about 90 min after drink, whereas in CON only a small delayed response was seen. We conclude that after resistance exercise, a mixture of whey protein, AA, and CHO stimulated muscle protein synthesis to a greater extent than isoenergetic CHO alone. Further, compared to previously reported findings, the addition of protein to an AA+ CHO mixture seems to extend the anabolic effect.