SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Świeże mleko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2432

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 493 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15568
Jakie firmy produkują świeże mleko? Chce się przerzucić na właśnie takie i zrezygnować z UHT bo wszyscy narzekają że UHt jest bezwartościowe.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
co masz na myśli mówiąć świeże ?
prosto od krowy ?
i dlaczego uht jest bezwartościowe twoim zdaniem/?

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 644 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15588
ehhh idz na targ i kup od jakiejś babinki mleko od krowy. ale jak kupisz UHT to tez nic sie nei stanie. Mleko jak mleko. nie którzy lubią nie którzy nie, nie którym szkodzi nie którym nie :) mleko samo w sobie nie ma jakiś magicznych substancji :) Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
pozwolę sobie wkleić czyjąś wypowiedz z neta
"UHT tym różni się od pasteryzacji że przekracza ponad 100C często metodą francuską stosowny przepływ przez płytowy wymiennik ciepła mleka w temp 150C przez 0,2 sek. jednak najczęściej mleko przez kilka-kilkanaście sekund poddawane jest temperaturze około 120C. Można napisać co to za różnica? A różnica jest taka że kappa-kazeina jako główny nośnik wapnia w mleko w temperaturze pasteryzacji jest dość odporna i ulega koagulacji w niewielkim stopniu, co powoduje zachowanie naturalnego białka, w momencie jak te samo mleko poddamy temperaturze 120C (o ile stabilność jego jest na tyle wysoka) nasza kappa-kazeine ulega bardzo mocno posuniętej denaturacji, na skutek której wytrąca się z emulsji (olej w wodzie) wapń naturalny z zdenaturowanym białkiem, osadza się on na płytach stali nierdzewnej wymienników ciepła.

Kiedyś na początku mleka w kartonach UHT było jeszcze napsiane:
zawartość 1200mg wapnia, od kilku dobrych lat jest to zabrionione i pisze się tak: 1200-1500 mg składników mineralnych, lub soli mineralnych, właśnie dlatego że trzeba sztucznie chlorkiem wapnia uzupełniać braki wapniowe, podobnie robi się przy produkcji twarogów chyba metodą kwasową.


i fragmenty, pytanie odpowiedz:

Jaki jest wpływ metody UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka.


Co do stabilności białek to się zgodzę ale szanowna pani chyba nie na bieżąco jest, Strukturę IV-rzędową czy też nawet III-rzędową białka rozluźnia ale na pewno nie UHT ale normalna pasteryzacja w temp max 75C, za to temperatura UHT powoduje tak głęboką proteolizę połączoną z niekontrolowaną kondensacją zwłaszcza grup siarkowych aminokwasów, tworząc mega silne połączenia disulfidowe, takie niestandardowe połączenia są niezwykłym problemem dla naszego aparatu enzymatycznego, jedynie nieco radzi z nim sobie sam kwas solny z żołądka, dlatego bajka że ułatwia trawienie tyczy się ale mleka pasteryzowanego, mleko UHT jest "przegłaskane"
Cytat:
Podczas utrwalania mleka tą metodą w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą żadne niekorzystne zmiany.

ale to że szlag trafia wapń który jest niczym innym jak najważniejszym makroelementem to już nieważne, ehhh....

@Blackwell
Mleko UHT nie jest sztuczne, to specjalnie wyselekcjonowane mleko o silnej stabilności emulsji, nie każde mleko sobie radzi z taką obróbką, jednak pisanie że długatrwałość to musi być chemia to babciny stereotyp, tutaj nie chemia a temperatura i aseptyczność opakowania gra rolę, takie mleko nie zawiera sztucznych konserwantów - bo po co?

Krowy mają barierę do przedostawania się drobnoustrojów do mleka, inna sprawa że krowa to nie pompa która pije mleko i oddaje te mleko, ona jak to ssaki mają swoje laktocyty które każdy z osobna (każde wymiono z osobna) syntetyzuje mleko w bardzo sterylnych warunkach, o antybiotyki również nie trzeba się martwić, mleko jest pod tym kątem badane (każda partia) zanim zacznie się coś z niego robić.

[quote]uht - potrojna pasteryzacja
pasteryzajca - podgrzewanie
potrojne - 3krotne[/quote[

UHT - sterylizacja w temp 100-150C

Pasteryzacja - podgrzewanie do temperatury w okolicach 72C przez kilkanaście minut w celu eliminacji aktywności enzymów peroksydazy i katalazy, tym samym giną drobnoustroje chorobotwórcze je prodokujące

Potrójne (3krotne) - trzy krotna pasteryzacja nazywana jest Tendaryzacją, ma ona na celu zniszczeń form przetrwalnikujących (endospor) bakterii, polega to na tym że w 72C część bakterii ginie inna częśc tworzy skorupy nad sobą i przeżywa, później mleko się schładza, one znów się pozbywają skorupy a my wtedy ciach! i znów podgrzewania i tak 3 razy, powoduje to bardzo duży stopień oczyszczenia mleka z żywych bakterii."

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349871
mlekovita ma na pewno.
innych szukaj w sklepach, czytaj etykietki, na pewno znajdziesz.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 493 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15568
Szukałem wszędzie i wszystkie mleka jakie znalazłem były 2%?

Planuje zastosować metodę GOMAD - Gallon of milk a day i tutaj pytanie:
Lepiej użyć mleka UHT całkowicie odtłuszczonego lub 0,5% czy świeżego ale 2%?
Pytam bo mam stosunkowo mało tłuszczy w diecie - niecałe 0,5g na kg masy ciała przy wadze 80kg.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA NA MASE DO OCENY.

Następny temat

redukcja fatu

WHEY premium