*puszka tuny
*pół cebulki
*przywprawa meksykańska kamis
*oliwa
*sałata
*pół pomidora
*ogórek hiszpański zielony
odsączacz go z wody, wyrzucasz na talerz, posypujesz na całości przyprawą meksykańską (dzięki niej, w dużej mierze ten tuńczyk tak smakuje), potem wrzucasz na to 4 pokrojone liście sałaty zwykłej lub lodowej, pół pokrojonego pomidora (osyp go pieprzem), i pokrojonego kawałek ogórka (1/3 dorodnego zwykłego starczy). Pomidory kroj w pół plasterki, ogórka wzdłuż raz, mając dwie połówki znów wzdłuż a potem złączone połówki w poprzek :) na to łyżeczka oliwy i mieszamy, i masz profesjonalnie zrobione ;)
smakiem przypomina raczej mięso przyprawione po turecku, a już zupełnie nie czuć tego tuńczykiem.
ps. sam to wymyśliłem kiedyś przypadkiem