Nie będę tłumaczył całości (jak ktoś chce to może zajrzeć), jedynie sama esencja:
1. Dodanie cytryny do herbaty powoduje wzrost przyswajalności katechin z 20% do 80% (katechiny to niezwykle silne antyoksydanty działające przeciwwirusowo, obecne w dużych ilościach w zielonej herbacie, ale również w czarnej).
2. Żelazo znajdujące się w mięsie czerwonym jest łatwo przyswajalne. Żelazo z innych źródeł (np. szpinak) jest słabo przyswajalne. Przyswajalność żelaza można zwiększyć poprzez dodanie soku pomarańczowego (lub innego źródła witaminy C) do posiłku. Ważne jest aby pamiętać że fenole znajdujące się m.in. w herbacie/kawie oraz wapń z produktów mlecznych działają hamująco na przyswajalność żelaza (są inhibitorami) - z tego powodu nie powinno się ich jeść w połączeniu z produktami bogatymi w żelazo (dotyczy to również jajek).
3. Gotowanie pomidorów zwiększa ilość znajdującego się w nich likopenu (antyoksydant) 5-6 razy. Gotowanie marchwi zwiększa przyswajalność znajdującego się w niej beta-karotenu.
Niestety gotowanie znacznie zmniejsza ilość witaminy C.
4. Tu nie odkryli Ameryki - Dodawanie zdrowych tłuszczy (jak awokado, oliwa z oliwek) do sałatek podnosi ich wartość odżywczą i jest... zdrowe :P
5. Piperyna, która znajduje się w pieprzu, zwiększa absorpcję wielu substancji odżywczych. Działa również jako antydepresant, łagodzi ból, jest środkiem zobojętniającym, polepsza funkcjonowanie mózgu oraz pomaga na sen.
"to czym mam smarowac głupi chleb, ocipieje zaraz z tym forum,
tego nie można to nie bo tamto zaszkodzi ludzie wyzluzjcie" :D