1. Mięso, podroby i ryby myć należy najlepiej w całości, nie przetrzymywać w soli. Porcjujemy je dopiero przy podawaniu lub pod koniec przyrządzania, zapobiega to wyciekaniu białka, witamin i związków mineralnych. Oczywiście pamiętamy że jest to dla nas najbogatsze źródło białka.
2. Jak gotować ?
Otóż gdy potrzebujemy zachować dużą wartośc odżywczą mięsa wrzucamy je oczywiście do wrzątku, powoduje to ścinanie się białka na zewnątrz i żadne cenne składniki odżywcze nie przenikną do wody. Cenny jest także bulion, jeśli mięso wrzucamy do zimnej wody i gotujemy w niej dłuższy czas. Może nie ma ono niesamowitych wartości odżywczych ale sam bulion jest essencyjny. Podczas takiego gotowania tworzy się często „piana" na powierzchni, większość z nas na pewno pozbywa się tych „szumowin" otóż jest to pełnowartościowe ścięte białko którego nie należy wyrzucać. W gotowaniu pomoże na szybkowar jeśli mamy fundusze.
3. Potrawy pieczone zachowują dużą wartość odzywczą najlepiej piec je na ruszcie lub rożnie, piekąc w piekarniku polewamy co jakiś czas mięso wodą lub bulionem który z niego powstał.
4. Podczas duszenia mięso zaleca się obsmażać. Najlepiej będzie to robić na tłuszczach stałych lub na Pamie czy dobrym teflonie bez tłuszczu. Dlaczego? Na pewno już wiesz jeśli czytałeś drugi punkt
5. Smażenie. Jak sprawdzić czy patelnia jest już nagrzna? Najlepiej będzie skropić wodą jeśli nie używamy tłuszczu i aptrzeć jak się zachowuje ( „tańczy"? ). Pamiętajmy jednak że gdy za długo smażymy i pojawia się dym pojawia się wtedy szkodliwa dla zdrowia akroleina. Pamiętajmy że po smażeniu na tłuszczu nie nadaję się on do niczego !!!! zachodzi polimeryzacja!!! DLACZEGO JEŚLI MAMY MOZLIWOŚĆ WYBIERAJMY DOBRY TEFLON I SMAŻMY BEZ TŁUSZCZU
6. Jeśli mamy dostęp warto wybrać gotowanie na parze pozwala zachować najcenniejsze witaminy i minerały szczególnie w warzywach i owocach w większości jest to ponad 90% witamin i minerałów czego nie można powiedzieć o gotowaniu w wodzie. Można poszukać inny mój artykuł jest tam napisane o tym szerzej.
7. Gotując ziemniaki, warzywa czy nawet owoce gotujmy je na DUŻYM ogniu w małej ilości wody, jeśli nie jesteśmy pewni ich pochodzenia wywar najlepiej wylać gdyż może zawierać szkodliwe związki z gleby pochodzące ze środków ochrony roślin itp. Pamietajmy również iż w ziemniakach (które zresztą są świetnym wyjście po treningu) wycinamy „oczka". Młode ziemniaki zawierają solaninę dla nas trującą.
8. Owoce i warzywa spożywajmy na surowo, jeśli mamy zamiar zrobić z nich sałatkę czy surówkę pamiętajmy by używać nierdzewnego noża gdyż witamina C w zetknietciu z metalami inaktywuje się a przecież owoce i warzywa są bogate w nią. Jeśli wrzucamy do gotowania należy to zrobić również szybko gdyż eliminujemy wten sposób enzymy niszącę witaminy. Nie muszę chyba dodawać że myjemy w całości i przyrządzamy najlepiej też w całości.
9. O przechowywaniu krótko. Nie narażamy na przetrzymywanie posiłku gdyż tlen niszczy witaminę C, jeśli nie damy rady zjeść wszystkiego przechowujemy w lodówce gdyż jest tam ciemno i chłodno. Wiele witamin jest wrażliwych na działanie światła słonecznego. Odnoście ogórków, zawierają one sporo askorbinazy, niszczy ona wit. C jeśli chcemy dodawać do surówek, sałatek dodawajmy je w ostatniej chwili. Dodając oliwy z oliwek czy oleju lnianego zapobiegamy przechodzeniu powietrza do potrawy a dodatkowo przyśpiesza to konwersję beta karotenu do witaminy A.
10. Kwaszonki spożywamy w miarę możliwości w całości, przechowujemy w domowych naczyniach przykryte sokiem, który może potem posłużyć nam do sporządzania na przykład napojów.
11. Mleko gotujemy na dużym ogniu unikniemy dzięki temu strat witaminy B2. Twarożki sporządzone samodzielnie mają dużą zawartośc B2 , wapnia, składników mineralnych i witamin. O dużej zawartości witaminy B2 świadczy żółty kolor serwatki.
Przy przyrządzaniu stary białka wynoszą ok. 6% tłuszczów 8% a węglowodanów 10%. Nie będę tutaj rozpisywał się o mrożonkach bo to również już pisałem „przechowywanie i przetwarzanie żywności" ten krótki tekst przeczytajcie jako ciekawostkę . Mam nadzieję że komuś kiedyś się przyda.
Pomogła mi książka „Żywienie w sporcie"
Pozdr
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620