SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

wegle bcaa gluta kolejnosc?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2108

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
Wydaje mi się, że jeżeli tak jest to dzieje się to pod wpływem gradientu. Czyli tam gdzie jest mniejsze stężenie glukozy tam ona podąża to jest identycznie jak z roztworami hipertonicznymi i hipotonicznymi, wszystko zależy od gradientu stężeń.

Ale to jest tylko w związku z glukozą, a jak się ma to do aminokwasów? Pozatym opisane jest w tym fragmencie transport glukozy, a więc domniemam, że wcześniej została ona spożyta (lub inny węglowodan), a więc już samo spożycie czy chcemy czy nie spowoduje wydzielnie insuliny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
z aminami podobnie, dlatego wielu zaleca je jako ważniejsze po tr niż węglowodany, jakoś się wchłaniają

nie chce mi się szukać, nie ogarniam tej wyszukiwarki

lub było o tym w dziale ukrytym i dlatego nie mogę namierzyć, mniejsza o to, to bez znaczenia

zdr

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Z tego co pamietam poziom insuliny w trakcie wysilku fizycznego obniza się - i zaraz po jego zakończeniu jest obnizony, stąd tez podaje się wegle i białka by wywołac jej wzrost. Nie następuje to od razu po zjedzeniu posilku - a po pewnym czasie (zazwyczaj ok 30 - 45 min po zjedzeniu pokarmu poziom insuliny wyraznie się ponosi).

W kwestii wchlaniania samej glukozy, faktycznie są mechanizmy niezalezne od poziomu insuliny. Chodzi o tutaj o "białka transportowe" glut4. Chiciaz generalnie ich bezposrednim promotorem jest insulina. To skurcz miesnia - moze byc dla nich podobnym bodźcem (przykład obrazowy, choc troche innej materii: miesnien sercowy).

Ja sam znawca tematu sienie czuję, wiec prosze mi nie zadawać trudnych pytań. Co wiedziałem - wniosłem do topiku.


Contraction stimulates translocation of glucose transporter GLUT4 in skeletal muscle through a mechanism distinct from that of insulin

1. S Lund,
2. G D Holman,
3. O Schmitz, and
4. O Pedersen

+ Author Affiliations

1.
Medical Research Laboratory, Aarhus Kommunehospital, Aarhus University Hospital, Denmark.

Abstract

The acute effects of contraction and insulin on the glucose transport and GLUT4 glucose transporter translocation were investigated in rat soleus muscles by using a 3-O-methylglucose transport assay and the sensitive exofacial labeling technique with the impermeant photoaffinity reagent 2-N-4-(1-azi-2,2,2-trifluoroethyl)benzoyl-1,3-bis(D-mannose-4-y loxy)-2- propylamine (ATB-BMPA), respectively. Addition of wortmannin, which inhibits phosphatidylinositol 3-kinase, reduced insulin-stimulated glucose transport (8.8 +/- 0.5 mumol per ml per h vs. 1.4 +/- 0.1 mumol per ml per h) and GLUT4 translocation [2.79 +/- 0.20 pmol/g (wet muscle weight) vs. 0.49 +/- 0.05 pmol/g (wet muscle weight)]. In contrast, even at a high concentration (1 microM), wortmannin had no effect on contraction-mediated glucose uptake (4.4 +/- 0.1 mumol per ml per h vs. 4.1 +/- 0.2 mumol per ml per h) and GLUT4 cell surface content [1.75 +/- 0.16 pmol/g (wet muscle weight) vs. 1.52 +/- 0.16 pmol/g (wet muscle weight)]. Contraction-mediated translocation of the GLUT4 transporters to the cell surface was closely correlated with the glucose transport activity and could account fully for the increment in glucose uptake after contraction. The combined effects of contraction and maximal insulin stimulation were greater than either stimulation alone on glucose transport activity (11.5 +/- 0.4 mumol per ml per h vs. 5.6 +/- 0.2 mumol per ml per h and 9.0 +/- 0.2 mumol per ml per h) and on GLUT4 translocation [4.10 +/- 0.20 pmol/g (wet muscle weight) vs. 1.75 +/- 0.25 pmol/g (wet muscle weight) and 3.15 +/- 0.18 pmol/g (wet muscle weight)]. The results provide evidence that contraction stimulates translocation of GLUT4 in skeletal muscle through a mechanism distinct from that of insulin.



Molder pisałes o tym, ze skądś glukoza musiala sie wziąc - więc zapewne z posiłku. Otóz niekoniecznie z posiłku, mamy jeszcze proces glukoneogenezy, podobnie źródłem glukozy moze byc glikogen watrobowy, czy mięsniowy.

Czy tak czy siak: odpowiedz isnulinowa po posilku potreningowym, oraz dostepnosc aminokwasów - to dwa paramerty niezmiernie istotne w kontekscie regeneracji i efektywnosci



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-12-08 10:19:21

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-12-08 10:20:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
Ok, czyli jednak wniosek jest taki, iż podawanie odrazu węgli prostych i białka po treningu ma ogromne znaczenie, oco mi chodziło w tej dyskusji

pozdro Panowie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie koniecznie prostych, nie koniecznie od razu

moga byc zlozone (ja takie preferuję).

osobiscie jestem za tym by w ciagu 45 min od zakonczenia treningu spozyc posilek (chociaz w postaci odzywek).

sam jem w ciągu 15 - 30 min ryz+wpc+bcaa (daje sobie czas, żeby ochłonąc)

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-12-08 20:55:28

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-12-08 20:56:09
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dawkowanie Xpand

Następny temat

Pytanie odnośnie DYMATIZE X-PAND 925g

WHEY premium