podzrawiam
...
Napisał(a)
potrzebuje wskazówek co do diety może opisy jakiś przypadków choroby...
podzrawiam
podzrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- pomocy. co dac dziecku po operacji wyrostka oraz z perforacja jelita grubego?
- Oleje rybie zwiększają ryzyko raka jelita grubego [art]
- oczyszczanie jelita grubego
- Proszę o opinię na temat mojej suplementacji! Czy wszystko ułożyłam ok?
- wspolczesne badania na temat wplywu fruktozy na zdrowie
- Kilka pytań na temat podstaw w odżywianiu na masę ;]
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
myślę że to się przyda "test -Na wrzody żołądka lub dwunastnicy cierpi około 10% polaków, w większości ludzie młodzi i w średnim wieku, wykonujący stresującą pracę.
Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste jedzenie fast foodów, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.
Choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, biegunką lub uciążliwymi zaparciami.
Nasilanie objawów może występować po zjedzeniu tłustych potraw klusek i pierogów, (zwłaszcza podsmażanych), smażonego mięsa oraz innych smażonych potraw, np. frytek.
Wrzodowcom szkodzą także potrawy nadmiernie pikantne, kwaśne (szczególnie z octem), a także potrawy zawierające: cebulę, kapustę, groch, fasolę, grzyby.
Napoję mogące nasilać objawy: kawa, głównie parzona po turecku (w szklance) i alkohol.
Ogólnie: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem potraw wywołujących zwiększoną produkcję soków trawiennych Dieta ta powinna być stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty zalecane w diecie:
• Czerstwe jasne pszenne pieczywo
• Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
• Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
• Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
• Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
• Ryby: sola, szczupak, sandacz, panga, dorsz, leszcz,
• Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
• Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
• Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
• Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
• Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
• Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
• Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
• Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
• Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
• Cukier, miód, dżemy,
• Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
Produkty zabronione w diecie:
• Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
• Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
• Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
• Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
• Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
• Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
• Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
• Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
• Groch, fasola, bób, soczewica,
• Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
• Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
• Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
• Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
• Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
• Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
• Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
• Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,":
wrócę do domu to coś poszukam nad to jeśli będziesz zainteresowany czymś jeszcze czy będziesz miał konkretne pytania
Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste jedzenie fast foodów, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.
Choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, biegunką lub uciążliwymi zaparciami.
Nasilanie objawów może występować po zjedzeniu tłustych potraw klusek i pierogów, (zwłaszcza podsmażanych), smażonego mięsa oraz innych smażonych potraw, np. frytek.
Wrzodowcom szkodzą także potrawy nadmiernie pikantne, kwaśne (szczególnie z octem), a także potrawy zawierające: cebulę, kapustę, groch, fasolę, grzyby.
Napoję mogące nasilać objawy: kawa, głównie parzona po turecku (w szklance) i alkohol.
Ogólnie: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem potraw wywołujących zwiększoną produkcję soków trawiennych Dieta ta powinna być stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty zalecane w diecie:
• Czerstwe jasne pszenne pieczywo
• Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
• Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
• Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
• Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
• Ryby: sola, szczupak, sandacz, panga, dorsz, leszcz,
• Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
• Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
• Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
• Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
• Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
• Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
• Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
• Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
• Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
• Cukier, miód, dżemy,
• Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
Produkty zabronione w diecie:
• Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
• Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
• Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
• Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
• Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
• Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
• Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
• Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
• Groch, fasola, bób, soczewica,
• Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
• Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
• Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
• Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
• Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
• Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
• Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
• Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,":
wrócę do domu to coś poszukam nad to jeśli będziesz zainteresowany czymś jeszcze czy będziesz miał konkretne pytania
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
jeżeli chodzi o napoje??? płyny???soki??? wielkie dzięki pozdrawiam
...
Napisał(a)
Nie pal papierosów,nie pij alkoholu i kawy, . Palenie wpływa na krążenie krwi na poziomie żołądka i również spowalnia proces gojenia, a kawy i napojów alkoholowych stymulować nadprodukcji pepsyny i kwasów żołądkowych. W celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia powikłań, najlepszym rozwiązaniem jest powstrzymanie się od palenia tytoniu, alkoholu i kofeiny, napojów, gdy cierpi wrzód trawienny.
Taka sronkę znalazłem : http://pytam.org/pytanie/430,witam_co_mozna_jesc_w_chorobie_wrzodowej_jelita.html
Zmieniony przez - waliclogin w dniu 2009-12-05 22:40:04
Taka sronkę znalazłem : http://pytam.org/pytanie/430,witam_co_mozna_jesc_w_chorobie_wrzodowej_jelita.html
Zmieniony przez - waliclogin w dniu 2009-12-05 22:40:04
Po co Ci masa, skoro masz gruby sweter
Mój Blog : http://www.sfd.pl/waliclogin_/_dziennik_,,Praca_nad_Miechem_-t553873.html
...
Napisał(a)
przede wszytskim j/w kawa nawet bezkofeinowa, innych napojów zawierających kofeinę, i wystrzegaj sie wód gazowanych, herbat, bulionów, rosołów, wywarów z mięsa
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Poprzedni temat
problem z jedzeniem po zmianie klimatu
Następny temat
Nowa Dieta- Do sprawdzenia:)
Polecane artykuły