SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

LASAGNE ZE SZPINAKIEM

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 8199

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 200 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7246
Składniki:

- 700g mielonej wołowiny
- 300g twarożku chudego (taki bez grudek)
- 150g chudego sera mozarella
- 2 paczki mrożonego szpinaku (900g)
- 1 średnia cebula
- makaron lasagne
- Fix knorr lasagne al forno
- czosnek
- przyprawy

Przygotowanie:

1. Smażymy mięso mielone z cebulą na suchej patelni odlewając wode która powstaje podczas smażenia.
2. Wlewamy wymieszany Fix do mięsa i mieszamy
3. Dodajemy ząbek czosnku, bazylię, chili, pieprz do smaku i smażymy całość przez chwile, po czym ściągamy z kuchenki i odstawiamy na bok
4. Zamrożony szpinak rozgruszamy na kawałki w opakowaniu i wsypujemy do garnka. Jak się rozmrozi to odcedzamy go na gęstym sitku. dodajemy twarożek powoli, żeby się nie zważył
5. Dodajemy 3 duże ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Jeżeli w szpinaku podczas gotowania zebrała się woda to odlewamy ją.
6. W żaroodpornym naczyniu układamy odpowiednio warstwy: makaron -> sos mięsny -> makaron -> szpinak. W zależności od rozmiarów naczynia ilość warstw będzie inna. Ja miałem dosyć duże i płytkie naczynie więc wyszły 2 warstwy. Każdą kolejną warstwę posypujemy serem w niewielkiej ilości i pozostałym serem po wierzchu.
7. pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na całość a wychodzą 4 porządne porcje

Białko: 277g
Węglowodany: 160g
Tłuszcz: 48,7g
Kalorie: 2200 kcal






























Zmieniony przez - BadBoyPB w dniu 2009-12-12 15:52:28

Vide Cui Fide

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28603
fajny pomysl z tym szpinakiem, sam od czasu do czasu szamam lasagne na masie, z mala zmiana : zamiast sera zoltego daje serek wiejski - moze brzmi dziwnie ale smakuje naprawde dobrze, nie czuc jakos specjalnie braku sera zoltego. No i nie dawalem szpinaku tylko - sos miesny, a makaron smarowalem jogurtem naturalnym zeby zmiekl podczas pieczenia.

W sumie nie wychodzi jakos niezdrowo taka stuningowana lasagna, myślę, że spokojnie od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić ;)

A i mała propozycja: zamiast fixu sprobuj dac np pomidory z puszki, troche czosnku, cebuli, selera, papryki, pieczarek ;) Ja wrzucam te warzywa do blendera, miele na mase, dorzucam pomidory, miecho i jest naprawde ekstra sosik, ktory robi sie 5 minut:)

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2009-12-13 10:43:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 200 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7246
Jadłem juz lasagne z klasycznym sosem bolognese takim jak do spaghetti na bazie pomidorów w puszce i była świetna :) na pewno zdrowiej niż fixy. Muszę zrobić z serkiem wiejskim tak jak mówisz a on też się przypieka jak żółty ?? Odlewasz z niego tą śmietankę ??

Vide Cui Fide

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28603
tak lekko się przypieka i roztapia, także nadaje się (śmietanki nie odlewam) Z tym że trochę szybciej się przypieka niż żółty, więc zawsze zawijałem całość w folię aluminiową i tak leży w piekarniku przez jakieś 30 min w temp 180-200 C.

Ew. robiłem też tak że do środka pomiędzy warstwy dawałem wiejski, a parę plastrów żółtego szło tylko na samą górę.

Jak widać zdrowe jedzenie nie musi być nudne i naprawdę fajne przepisy można wykombinować. Tym bardziej, że taką lasagne łatwo można np pokroić i zamrozić, a potem do mikrofali - 3 minuty i gotowe

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2009-12-13 19:10:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 200 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7246
Powiem ci że ciężko taką lasagne zamrozić bo ciężko jest całej nie zjeść na raz Wczoraj zrobiłem to mama zjadła mały kawałek na spróbowanie a resztę ja obróciłem z ojcem na pół i nic nie zostało. A że jestem na masie to nie miałem oporów Smakuje na prawde wyśmienicie

Vide Cui Fide

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
no konkretnie wygląda, jadłem podobną i smakowała super

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28603


tak jak pisałem, można zrobić z serkiem wiejskim i tak to wygląda :) serek się dobrze zapieka, mało tłuszczu, w smaku też dobre jakbym przytrzymał chwilę dłużej w piekarniku to też by było takie przypieczone, ale nie chciało mi się już czekać :)

ta lasagna wyżej była robiona bez grama sera zoltego

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2010-01-08 15:26:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 200 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7246
No nieźle wygląda chociaż ja bym bardziej przypiekł ale tak jak mówisz...ciężko się czeka

Vide Cui Fide

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
apropo lasagne to ten makaron nie wychodzi ci twardy, bo ja to go najpierw w sosie dosyć ciepłym maczam, żeby zmiękł bo właśnie mi wychodził twardy, a robie w takim żaroodpornym szklanym.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Danie obiadowe [low carbo]

Następny temat

Sałata z kurczakiem

WHEY premium